Rejtélyes alagútra bukkantak a podgoricai felsőbíróság épülete alatt

rejtély
2023 szeptember 12., 16:02

Rejtélyes alagutat találtak a podgoricai felsőbíróság épülete alatt, de egyelőre nem tudni, hogy az utca túloldalán található lakáshoz vezető járatot ki és miért ásta – közölte a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG).

Boris Savic, a felsőbíróság elnöke a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az épület raktárában járt valaki, feldúlta a helyiséget, de semmit sem vitt el. Sajtóinformációk szerint a raktárban az utóbbi két évben több mint 9,5 tonna különféle kábítószert helyeztek el, de a bíróság elnöke közölte, hogy a drog a helyén van.

Montenegrói rendőrök egy podgoricai bírósági épület előtt 2019. május 9-én.
photo_camera Montenegrói rendőrök egy podgoricai bírósági épület előtt 2019. május 9-én. Illusztráció: Savo Prelevic/AFP

Boris Savic szerint az alagút bejáratát jól elrejtették, ezért nem lehet tudni, hogy mikor áshatták ki, de az látszik, hogy hosszabb ideig tartott a kialakítása. (Itt láthatók fotók az alagútról.) A feltételezések szerint az volt a cél, hogy egyszerűen be és ki lehessen jutni a bíróság épületéből. Savic szerint valaki így akart megszökni az épületből, a raktárban tárolt bizonyítékokról ugyanis jegyzőkönyv is készült, így az ellopásuk nem veszélyeztet egyetlen ügyet sem.

Az alagút a bíróság épületéhez közeli lakáshoz vezet, amit két hónappal ezelőtt béreltek ki. Filip Adzic belügyminiszter szerint az akciót alaposan megtervezték, a kivitelezése pedig akciófilmekre emlékeztet.

Február óta a Legfelsőbb Bíróság több magas rangú állami tisztviselő, köztük a Legfelsőbb Bíróság volt vezetője, Vesna Medenica és a Kereskedelmi Bíróság vezetője, Blazo Jovanic ellen is pert indított.

Petar Lazovic volt magas rangú rendőrtiszt és a Kavac kábítószerbanda feltételezett vezetője, Slobodan Kascelan, illetve több bandatag is bíróság elé áll a Legfelsőbb Bíróságon.

2016 decemberében felgyújtották a podgoricai első fokú bíróság tárolóegységét, és 200 tárgyalási dokumentumot megsemmisítettek. A rendőrség nyomozást indított, de nem találták meg az elkövetőket, és nem indítottak eljárást. (Balkan Insight, MTI)