Tíz oktató is felmondott a Budapesti Metropolitan Egyetemen

oktatás
2023 szeptember 12., 06:58

Egyelőre nem tudni, kik tartják majd meg az órákat a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) kommunikáció szakán, miután a Kovács Attila dékán által végrehajtott elbocsátások után tíz oktató is úgy döntött, távozik – írja a Media1.

Az oktatók dékánnak küldött levelükben azt írták, mivel nem látják garantálva a továbbiakban az egyetemi oktatói autonómiát és veszélyben látják a szakmaiságot, illetve csak zavaros, elfogadhatatlan válaszokat kaptak kérdéseikre, ezért nem folytatják tovább munkájukat a METU-n, nem tartják meg óráikat a most kezdődő félévben.

A levelet Élő Anita, Ihász Ingrid, Marosi Gergely, Martin József, Pach Ferenc, Szabó Krisztián és Szalay Dániel írta alá. Jolsvai András, Neizer Anita és Réti Pál már a hétfői távozások előtt bejelentették, hogy nem tartanak többé órát az METU-n. A távozó oktatók levelére a dékán annyit reagált, sajnálja döntésüket, de köszöni a tájékoztatást és elfogadja az oktatók döntését.

A fenti tíz oktató azután döntött a távozás mellett, hogy a félév kezdete előtt néhány nappal a dékán elbocsátotta Murai Andrást, a Kommunikáció és Médiatudomány szakot is magába foglaló Kommunikációtudományi Intézet és egyben az Újságírás Központ vezetőjét, illetve két oktatót, Gócza Anita újságírót és Gayer Zoltán főiskolai docenst. A hvg.hu azt írja, az elbocsátások azután történtek, hogy az év elején a dékáni posztot Papp-Váry Árpád marketingkommunikációs szakembertől átvette a kormányközeli think-tank, az Alapjogokért Központ EU-s kutatási igazgatója, Kovács Attila.