A román ultrák miatt 50 percig állt a Románia-Koszovó focimeccs

foci
2023 szeptember 13., 06:55

A 18. percben a játékvezető leterelte a pályáról a kedd esti Románia-Koszovó Eb-selejtező focimeccs játékosait, de nem a focisták, hanem a román ultrák viselkedése miatt. A román B-közép a Bukaresten tartott meccsen hangos "Szerbia-Szerbia" kántálással fogadta a Szerbiától 2008-ban, súlyos etnikai zavargások és harcok után elszakadó Koszovó játékosait, majd egy "Koszovó Szerbia" transzparenst is feltartottak. Ezt egy "Besszarábia Románia" transzparens kísérte, a nagyrészt Moldovához, kisebb részt Ukrajnához tartozó területre utalva, ami viszont a versailles-i békével Romániához került és 1940-ig oda is tartozott.

photo_camera Geopolitikai nézetek a lelátón. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A meccs 50 perc szünet után folytatódott, majd a román válogatott győzelmével zárult, miután Nicolae Stanciu és Valentin Mihaila is gólt szerzett. A 2-0-ás győzelemmel Románia a második helyen áll a csoportjában, amit Svájc vezet, Koszovó válogatottjának pedig eddig nem sikerült pontot szereznie.

photo_camera Nicolae Stanciu gólöröme. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Koszovó 2008-ban, egyoldalúan kikiáltott függetlenségét több mint száz ország elismerte, Románia azonban nem tartozik ezek közé. (BBC)