Az amerikai nagykövetség a Szöllősi-ügyről: azért nem kapott diplomatavízumot, mert nem kormányhivatalnok

POLITIKA
2023 szeptember 13., 17:09

„Csak kormányhivatalnokoknak adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem,” kommentálta a 444-nek a budapesti amerikai nagykövetség azt, hogy a Puskás-nagykövetnek kinevezett Szöllősi György miért nem kapott diplomatavízumot.

Leszögezték: magáról a konkrét ügyről nem adhatnak ki információt, de „az Egyesült Államok törvényei értelmében diplomáciai vízumot csak külföldi kormányzati tisztviselőknek lehet kiadni, olyan magánszemélyeknek nem, akik nem dolgoznak hivatalos kormányzati minőségben, függetlenül a bemutatott útlevél típusától” - válaszolta az amerikai nagykövetség arra a kérdésünkre, hogy miért nem kapott beutazási engedélyt az Egyesült Államokba a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György.

Hozzátették, hogy ezek a törvények nem csak Magyarországra vonatkoznak, és hogy

„az Egyesült Államok a közelmúltban felhívta a magyar kormány figyelmét arra, hogy a magyar kormány által kibocsátott diplomata-útleveleket egyre nagyobb mértékben mutatják be olyan vízumkérelmezők, akik esetében nincs egyértelmű jele a magyar kormányon belüli hivatalos szerepvállalásuknak.”

Mint arról szerdán korábban beszámoltunk, a Puskás-nagykövetnek kinevezett Szöllősi György arról írt az oldalán, hogy az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőle a vízumot a külügyminisztérium hivatalos vízum iránti kérelme ellenére. Az állami tulajdonú sportlap főszerkesztője a Chicagói Magyar Kultúrtanács focitornáját nyitotta volna meg. Bár az utazó nagyköveti kinevezés mellé Szöllősi diplomata útlevelet is kapott Szijjártótól, így sem jogosult a Vízummentességi Program keretén belüli utazásra.