Vizsgálatot rendeltek el Görögországban az áradások miatt

külföld
2023 szeptember 13., 19:01

Az ANA görög hírügynökség beszámolója szerint az ország legfőbb büntetőtörvényszéke mellett működő vádhatóság meghagyta a Daniel vihar által legsúlyosabban érintett Vólosz, Kardíca, Larissza és Trikala önkormányzatainak, hogy állapítsák meg, történt-e bűncselekmény, ideértve gondatlanságból, vagy szándékosan előidézett áradások esetét is.

Tizenöt ember meghalt, legalább ketten pedig eltűntek, mikor a Daniel vihar múlt héten hétfőn és kedden lecsapott Magniszíára, Vólosz kikötővárosra és a Pílion hegység falvaira, majd szerdán Kardíca és Trikala környékére. Az ár házakat mosott el és súlyos károkat okozott az infrastruktúrában. A termékeny Thesszáliai-síkság lényegében beltengerré változott, ahonnan lakók százait kellett kimenteni légi úton vagy csónakon. A termést elmosta az ár, több ezer haszonállat elpusztult.

A mostani vizsgálat célja fényt deríteni arra is, hogy a helyi hatóságok megfelelő árvízvédelmi intézkedéseket tettek-e a görög meteorológiai szolgálat időben történt figyelmeztetésnek tükrében. Csaknem egy héttel az özönvízszerű áradások nyomán a Thesszáliai-síkság mintegy 72 ezer hektáros része és számos települése továbbra is víz alatt áll. (MTI)