Elmarasztalta a strasbourgi bíróság a magyar államot két menekült jogsértő fogva tartása miatt

jog
2023 szeptember 14., 11:51

Az Emberi Jogok Európai Bírósága pénteken elmarasztalta a magyar államot egy afgán és egy algériai fiatalember jogsértő fogva tartása miatt - számolt be a döntésről a Magyar Helsinki Bizottság.

A bíróság nem fogadta el a kormány érvelését, miszerint azért tartották fogva a menekülteket, hogy személyazonosságukat igazolják és megakadályozzák a feltételezett szökésüket a hatóságok elől. Megfelelő jogalap hiányában a menekültügyi eljárásban tartózkodási engedéllyel rendelkező kérelmezők fogva tartása sértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Jogsértőnek ítélték azt is, hogy a menekültügyi hatóság őrizetet elrendelő határozatainak és az őrizetet meghosszabbító sablonos bírósági döntéseknek nem volt egyéniesített és az őrizet jogalapját alátámasztó megfelelő indoklásuk.

photo_camera Fotó: MUSTAFA YALCIN/Anadolu Agency via AFP

Az afgán M. N. 2015-ben azért menekült el hazájából, mert a tálibok fegyverrel fenyegették, és olyan elmérgesedett földvitába keveredett a családja, amelynél okkal tarthatott attól, hogy vérbosszú áldozata lesz. A magyar hatóságok 5 nap híján 5 hónapig tartották fogva, ezalatt összesen négy alkalommal hosszabbították meg az őrizetét.

Az algériai A. A.-t 2014. június 6. és augusztus 1. között tartották fogva. Amint benyújtotta menedékkérelmét, azonnal elrendelték menekültügyi őrizetét. Tették mindezt annak ellenére, hogy egy baráti magyar család gondoskodott volna szállásáról és megélhetéséről. Bár a hatóság rendelkezésére álltak a személyazonosságát hitelesen igazoló dokumentumok, mégis a személyazonosság igazolására és szökésveszélyre hivatkoztak az őrizet elrendelésénél.