Felfüggesztett börtönt kapott a borsodi férfi, aki vadászgépeket vett célba részegen a lézerével

bűnügy
2023 szeptember 14., 13:55

A Tiszaújvárosi Járásbíróság csütörtökön ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki 2021 áprilisában különböző napokon, sötétedés után három vadászgép pilótafülkéjébe világított be lézerrel.

Ebben az időszakban három vadászrepülőgép tartott kiképzési repülési gyakorlatot egy borsodi kistelepülés közigazgatási területe feletti légtérben. A férfi ingatlanának udvaráról a nála lévő zöld lézerfényt kibocsátó eszközzel alkalmanként legkevesebb 30 percig bevilágított a pilótafülkékbe, amivel a gépet vezetőknek pillanatnyi látásvesztést, szemkáprázást okozott. Egyik alkalommal a lézerfény zavaró hatása olyan mértékű volt, hogy a pilótának ki kellett kapcsolnia a repülőgép kötelezően használandó navigációs fényeit, hogy a férfi a gépet szem elől tévessze.

A bíróság megállapította, hogy a férfi magatartásával a három pilóta életét, testi épségét veszélyeztette. A közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésében találták bűnösnek és 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Enyhítő körülményként értékelte a terhelt büntetlen előéletét, míg súlyosító körülményként vette figyelembe az önhibából eredő ittasságát, valamint azt, hogy közvetve a környéken élők életét is komoly veszélynek tette ki. Az ítélet nem jogerős. (Bíróság.hu)