Gyurcsány nagy empátiával figyeli a többi ellenzéki párt küzdelmét

belföld
2023 szeptember 14., 07:54

„Ady érzett tehetetlenséget Tisza Istvánnal szemben? A szociáldemokraták éreztek tehetetlenséget Horthy alatt? A meggyötört konzervatívok éreztek reménytelenséget Kádár alatt? Persze, de tették a dolgukat” - mondja a HVG-nek adott interjú egy pontján Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, amikor arról kérdezik, nem érez-e tehetetlenséget, hogy üzenete a nagyvárosokon túl nem jut el.

De mi is ez az üzenet?

A Nyugat elfáradásáról – Százmilliók csalódtak, az ő indulataikat lovagolja meg a szélsőjobb Trumptól Orbánig.

Az ellenzék helyzetéről – A Fidesz azért képes kézben tartani az országot, mert uralja a nyilvánosságot. A szegény emberek pedig nem pártot választanak, hanem az államot, a keveset, de biztosat. Ez nem demokratikus versengés.

A DK programjáról – Napokon belül nyilvánosságra hozzák. Változtatnának a kormány gyakorlatán, miszerint az állami támogatások 60 százaléka az akkumulátorbizniszbe megy. Oktatásba, egészségügybe, tudományba fektetnének. Az oktatás színvonala ettől ugyan nem lenne jobb, de hajlandó lenne egy nemzeti konszenzuson alapuló oktatási reformot végigvinni.

Az adóztatásról – Nincs rendben, hogy az, akinek 200 ezer forint a fizetése, ugyanannyit adózik, mint a másfél milliót kereső. A magas keresetűeknek azt üzenik: hazafias kötelességed többet adózni egy ápolónőnél. A milliárdos vagyonokat is meg lehet adóztatni, lehet, pont ez fedezné a tanárok 20 százalékos béremelését.

A DK-ról – Van olyan ellenzéki párt, aki ugyanúgy 2012-ben alakult, mint a DK, és 2 százalékon áll, a DK 20 százalék körül. „Annyi szavazónk van, mint a többi ellenzéki pártnak összesen. Hozzánk jönnek a politikusok, a szavazók és a tagok. Az elmúlt időszakban 2500 új tagot vettünk fel” - mondta. Szerinte Magyarország reménye a DK. „Az légy, aki nagy” - módosított kicsit Charlie slágerén, miközben „nagy empátiával” figyeli a többi párt küzdelmét.

Az ellenzék választási stratégiájáról – Az újságírók felvetették, hogy az ellenzék egy dolgot nem próbált még ki: egy nagy párt diktálja a feltételek a kicsiknek. Gyurcsány szerint a választási rendszer logikája szerint két nagy tábornak kell megküzdenie egymással, a DK a gravitációs pont, de választást két és fél milliós táborral lehet nyerni.

Kiemelt videóink