Novák Katalin három gyermeke családellenes időkben született

belföld
2023 szeptember 14., 10:12

Novák Katalin férje édesanyját köszöntötte a kerek születésnapján a Szépművészeti Múzeumban rendezett demográfiai csúcson. „Drága Marika, Isten éltessen!” - mondta. Ez már az ötödik ilyen rendezvény, amin felszólal Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, valamint Rumen Radev bolgár köztársasági elnök.

A köztársasági elnök szerint ma a családok szabadságharcát vívjuk. Felidézte, hogy gyermekei nehéz, családellenes időkben (2004, 2006, 2008) születtek, történelmi mélyponton volt a gyermekvállalási kedv, úgy tűnt, a családok lemondanak a jövőről, és elveszhet a nemzet ügye. Nem mondta, de ez ugye a szocialista kormányok időszaka volt.

A magyar családok azonban nem hagyták magukat, olyan országot harcoltak ki maguknak, ahol érték a családi élet, a fiatalok szabadon dönthetnek, hogyan akarnak élni, és ha családot alapítanak, ahhoz minden segítséget megkapnak. Ezt se mondta, de ez a 2010-ben kezdődő fideszes kormányzás időszaka.

Novák szerint a családok újra és újra készek harcolni, ha veszélyben látják a jövőt. Félő ugyanis, hogy beköszönt a demográfiai tél. Ha évről évre kevesebb gyermek születik, mint ahányan meghalnak, akkor veszélybe kerül a jövő.

A köztársasági elnök meghirdette a családok védelméről szóló 12 pontját is. Az egyik pont szerint az, aki kislánynak született, lányként, aki kisfiúnak született, fiúként nőhessen fel.