Sztrájkolnak a három legnagyobb amerikai autógyártó dolgozói

külföld
2023 szeptember 15., 05:08

A munka a General Motorsnál, a Fordnál és Stellantisnál is leállt, közölte az Egyesült Autóipari Dolgozók Szakszervezete.

A dolgozók azért sztrájkolnak, mert csütörtök este lejárt a munkaszerződésük, és az új szerződésük feltételeiről nem sikerült megállapodniuk. A sztrájk helyi idő szerint éjfélkor kezdődött, a szakszervezet újabb javaslatot tett, de a Ford szerint csak kicsi az elmozdulás az eredeti követelésekhez képest.

A szakszervezet fő követelése, hogy négy év alatt 40 százalékkal emeljék a csaknem 140 ezer dolgozó fizetését. Emellett követelik:

  • a négynapos munkahetet,
  • az inflációhoz kötött automatikus béremelést,
  • szigorúbb korlátozásokat arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig tekinthetők „ideiglenes” alkalmazottaknak, akik nem részesülnek szakszervezeti juttatásokban.

A tárgyalásokat júliusban kezdték, de már akkor nagyon feszültek voltak. A múlt hónapban a szakszervezeti tagok 97 százaléka szavazott a sztrájk mellett.

Szerdán viszont még a három vállalat kitartott az eredeti javaslata mellett: a Ford 20 százalékkal, a GM 18 százalékkal, a Stellantis, a Jeep és a Chrysler tulajdonosa pedig 17,5 százalékos fizetésemelést ajánlott fel a szerződés időtartama alatt. A dolgozók szerint azonban a vállalatok lehetnének ennél nagyvonalúbbak, mivel évek óta profitot termelnek. (BBC)