Döglött teheneket ásott el szomszédja telkén egy törökbálinti képviselő

belföld
2023 szeptember 17., 18:46

Bruder Márton törökbálinti ellenzéki képviselő két tehene elpusztult, az állatokat azonban a gazdálkodással foglalkozó politikus nem szállíttatta el, inkább elásta a szomszéd földjén – írja a Blikk. A tehenek maradványait egy helyi vadász találta meg a Hosszú réti kaszáló területén, ő értesítette a gazdát.

Sem ő, sem a szomszédos gazdák nem tudták, miért ásatta el az állatokat és miért nem vitette el azokat, miután a gazdáknak minden esetben jelenteniük kell, ha elhullott valamelyik állat, mert az is lehet, hogy haláluk oka egy veszélyes fertőző betegség. Bruder aztán a Blikknek elmondta, azért ásatta el a tetemeket, mert „aznap 38 fokos hőség volt és péntek, a szállító cég hétfőn jött volna leghamarabb”.

„Nem hagyhattam ott ilyen körülmények között a teheneket. Állatorvos megállapította, hogy felfúvódás okozta a halálukat. Ő javasolta, hogy átmenetileg mindenképp fedjük be valamivel, amíg el nem szállítják. Amikor napokkal később megérkezett a szállító cég, egyben már nem tudta volna kiszedni a gép, ezért nem volt lehetséges elszállítani a tetemeket.” Ezt az állatorvos is megerősítette: „A tetemeket muszáj volt elásni, mert abban a hőségben a bomlás során képződő gázoktól egy napon belül szó szerint felrobbantak volna. Általános gyakorlat, hogy amióta nem lehet dögkutakat használni, ha a dögszállító csak napokkal később érkezik, a tulajdonosok inkább elássák az elhullott állatot.”