Nem magának ajándékozta a címet, és csak hosszas mérlegelés után avatta önmagát díszpolgárrá a diósdi polgármester

belföld
2023 szeptember 19., 12:11

Nem magának ajándékozta a címet, és csak hosszas mérlegelés után avatta önmagát díszpolgárrá Diósdon a jelenlegi polgármester, Spéth Géza. A nekünk küldött közlemény - amit változtatás nélkül idézünk - szerint

„Diósd Város díszpolgári cím odaítélése a hatályos rendelet rendelkezési szerint, az előkészítő bizottság javaslata alapján, a képviselő-testület hatásköre, és minden évben egy díszpolgári cím adományozható. Jelen esetben érintettségem okán sem az előkészítő bizottság zárt ülésén, sem pedig a képviselő-testület szintén zárt ülésén nem vettem részt, a döntést nem én hoztam meg, azt semmilyen módon nem befolyásoltam, nem magamnak ítéltem oda a díjat. A Diósdiak A Városért Egyesület megtisztelő jelölését hosszas mérlegelés után fogadtam el”, írja Spéth, aki a hatodik ciklusát tölti a pest megyei településen.

link Forrás
photo_camera Fotó: Spéth Géza polgármester/Facebook

A közlemény új folytatódik, hogy: „A demokratikus úton megválasztott képviselő-testület által elfogadott rendeletet szabályait tiszteletben tartva, a diósdi képviselők élve a szabad véleménynyilvánítási jogukkal, lelkiismertüknek megfelelően 8 igen és 1 tartózkodással tiszteltek meg bizalmukkal a díszpolgári cím odaítélésével. A képviselő-testületben egyebeken az engem támogató civil szervezet által mandátumot nyert képviselők kisebbségben vannak (5 fő a FIDESZ-KDNP, 4 fő a Diósdiak a Városért Egyesület, 2 fő az Élhetőbb Diósdért Egyesület - előző ciklusban lévő polgármester indító egyesület - támogatásával szerzett mandátumot)”.

A polgármester ezután megköszöni a szabad véleménynyilvánítási jogukkal élő fideszes és civil - az őt támogató civil szervezet Spéth szerint kisebbségben van a testületben - képviselőknek, hogy elismerték a munkáját, amit a város pezsgő civil életéért és kisvárosias jellegének fennmaradásáért tett.

„Hatalmas megtiszteltetés a képviselő testület döntése, amellyel elismerte a város érdekében végzett 33 éves munkámat. A rendszerváltás utáni első választás óta, 1990-től vagyok a képviselő testület tagja, 1994-től napjainkig – 2014 és 2019 közötti időszak kivételével – a város polgármestere. Ezen időszak alatt megvalósult - a kezdetben község, nagyközség majd 2010-ben városi rangot kapott településen - a teljes csatornahálózat kiépítése, óvoda, iskola és bölcsőde épült, létesült egy sportközpont, bevásárlóközpont, körforgalmak, járdák, utak épültek. Új intézmények jöttek létre, amelyek az itt élők életét hivatottak megkönnyíteni. A pezsgő civil életnek köszönhetően pedig a település megőrizte kisvárosias jellegét Budapest közvetlen szomszédságában”.

És itt még nincs vége, hiszen „jelenleg is folyamatosak a fejlesztések a városban, járdák, utak és egy újabb bölcsőde építése van folyamatban”.

A ritka döntést egyébként jogszabály nem tiltja, sőt, Diósd volt alpolgármestere, a 2021-ben elhunyt Albitz Tibor is a város díszpolgára volt. Kérdésünkre, hogy meglepte-e a képviselő-testület döntése, és minek tulajdonítja a váratlan sikert, a polgármester külön nem válaszolt.

Kiemelt videóink