378 milliós építkezés, benne 96 milliós tanácsadói díj: Kocsis Máté idejéből származó józsefvárosi szerződést vizsgál a NAV

belföld
2023 szeptember 20., 11:39

Tegnap a NAV bűnügyi nyomozói látogattak a józsefvárosi polgármesteri hivatalba – kezdi szerda délelőtti Facebook-posztját Pikó András kerületi polgármester. Az adóhatóság költségvetési csalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt vizsgálódik, de nem a kerület ellenzéki vezetése, hanem Pikó fideszes elődje, Kocsis Máté jelenlegi fideszes parlamenti frakcióvezető idejéből származó ügy miatt.

A kerület káptalanfüredi gyermektáborának tao-támogatás felhasználásával, állami finanszírozásból, a Veszprém Handball Team Zrt.-vel partnerségben történt felújítása miatt folyik az eljárás. A feljelentést a mostani kerületi vezetés tette, miután hat lakópavilon építésére 378 millió forintnyi állami támogatást adott át az önkormányzat a klubnak, de az a mai napig nem tudott szabályosan elszámolni ezzel a támogatással. Pikó posztja szerint „a benyújtott számlák között rendre megjelentek olyan másolatok, melyeken már korábbi TAO támogatás terhére történt elszámolást tanúsító bélyegző szerepel”, így szerinte alapos a gyanúja annak, hogy több irányban is elszámolhatták ezeket a számlákat.

A posztban azt is megemlíti: a 378 millióból 96 milliót egy projektmenedzseri és tanácsadói szerződésre kívántak elszámolni. Ezt azzal a Park Consulting Kft.-vel kötötték, amely képviselője Kocsis Máté bizalmasa, a korábban Kocsis elnökölte Magyar Kézilabda Szövetség beszerzési cégét is vezető Bíró Szabolcs, aki később a 2022-es kézilabda EB rendezésért felelős cég első embere lett. „Vajon hat lakópavilon építése milyen tanácsadói és projektmenedzseri teendőket indokolt 96 milliós értékben”, teszi fel a kérdést Pikó, megjegyezve: a választ Bíró és Kocsis mellett az Kálomista Gábor tudhatja, aki a Veszprém Handball Team Zrt ügyvezetője és a szerződés aláírója volt.