Hidvéghi Balázs bejelentést tett Sára Botondnál, mert talált egy fóliázatlan Heartstopper könyvet a repülőtéren

POLITIKA
2023 szeptember 20., 14:55

Bejelentést tett Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő Sára Botond budapesti főispánnál, mert szerinte „nyilvánvalóan öncélú homoszexuális tartalmat" árusítanak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egyik üzletében.

Hidvéghi Facebook-oldalán tette közzé a Sárának címzett levelét. Szerinte megsérti a gyermekvédelmi jogszabályokat, hogy Alice Oseman Heartstopper című könyveit a gyermekkönyvek közé helyezték ki az egyik üzletben. Azokat ugyanis a többi terméktől elkülönítve, zárt csomagolásban kellene forgalmazni.

A fideszes politikus a hatósági intézkedések minél hamarabbi megtételét kérte Sárától.

Kerestük a Budapest Airportot, hogy mit gondol az ügyről. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselõje
photo_camera Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A gyermekvédelminek nevezett homofób törvény alapján a homoszexualitást és transzneműséget ábrázoló könyveket nem lehet az ifjúsági részlegen árulni, és le is kell őket fóliázni. A Sára vezette Fővárosi Kormányhivatal ezen előírás megszegése miatt büntette meg a Lírát. A büntetést pont a Heartstopper miatt kapta a cég, Oseman akkor azt írta, szomorú és dühös a történtek miatt.

Az LMBTQ-regények könyvesbolti kálváriájával Diószegi-Horváth Nóra foglalkozott bővebben. Cikkében összegyűjtötte, melyik könyveket lehet még kapni a boltokban, podcastjében pedig Rácz-Stefán Tiborral beszélte át a kialakult helyzetet.