Nem fizettek adót a neten árult kábítószerek után

bűnügy
2023 szeptember 20., 06:48

Két, valószínűleg Zala megyei férfi tiltólistán nem szereplő pszichoaktív szereket árult online. A megrendeléseket az egyikük készítette össze, majd a termékeket - feladóként kitalált fiktív személyek adatait feltüntetve - jellemzően utánvétes postai csomagként küldte el a vásárlóknak. Így a csomagok árát a Magyar Posta Zrt. utalta át a vádlottak által megadott bankszámlákra, de voltak vásárlók, akik a termékek vételárát eleve átutalással, vagy a bankszámlára történt készpénzes befizetéssel rendezték.

A zalai főügyészség közleménye szerint a folyószámlákat a vádlottak jellemzően Magyarországon munkát vállaló, ukrajnai születésű, magyar állampolgárok nevére nyitották, de azok felett kizárólag ők rendelkeztek, a bankkártyákat is ők birtokolták.

A két férfi az általuk üzletszerűen végzett online kereskedelmi tevékenységből 2017 novembere és a 2021 októbere között, 19 bankszámlán összesen közel egymilliárd forint bevételre tettek szert. Az ebből származó jövedelmüket az adóhatóság elől eltitkolták, bevallási és befizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Az elsőrendű vádlott nem vallott be és nem fizetett meg több mint 200 millió forint általános forgalmi adót, közel 200 millió forint személyi jövedelemadót, egészségügyi hozzájárulást és szociális hozzájárulási adót, több mint 400 millió forint vagyoni hátrányt okozva a központi költségvetésnek.

A vádlottakkal szemben a Zala Vármegyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, részben bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat, börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.