BMW-vel üldözte a BMW-s volt barátnőjét egy férfi Debrecenben

bűnügy
2023 szeptember 21., 12:46
  • A Debreceni Járásbíróság előkészítő ülést tartott annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben közúti veszélyeztetés és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.
  • A vádlott beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, de a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, ezért a bíró az ügyet tárgyalásra utalta.

Az ítélet szerint a vádlott 2021. december 14-én 18:45 körül egy BMW-vel a debreceni Martonfalvi utcán követte a korábbi barátnőjét, aki szintén BMW-vel ment, és vele volt két ismerőse.

A vádlott utolérte, majd hátulról direkt nekiment. Az üldözés során a Dóczy József utcában is nekiment hátulról. A nő egy közeli buszmegállóban lehúzódott, erre a vádlott az autója oldalával nekihajtott a nő kocsijának. A megrémült nő ekkor gázt adott, és elindult a Pallagi út felé.

photo_camera Fotó: Debreceni Törvényszék

A vádlott a nő nyomába eredt, majd az Auguszta előtt lévő parkolóban újra nekiütközött a BMW hátsó részének. A két autó a Nagyerdei körúton jobbra kanyarodott, majd az Egyetem tér felé ment. Az ottani körforgalomba mind a ketten belementek. A sértett a körforgalmat a Dóczy József utca felé akarta elhagyni, ekkor a vádlott újra nekihajtott, és az autót tolni kezdte. A körforgalomban egy teljes kört így tettek meg, majd a Dóczy József utca felé haladtak. Forgalmi okból a Bolyai utcai kereszteződés előtt a zebra előtt mindketten megálltak, ekkor a vádlott kiszállt az autójából és odaszaladt a volt barátnője kocsijához, és a hátsó szélvédőjére ütött.

photo_camera Fotó: Debreceni Törvényszék

A Debreceni Törvényszék szerint a férfi agresszív, kirívó viselkedése alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást, riadalmat váltson ki. Az esetről értesítették a rendőrséget, közben a rémült nő elhajtott a Bolyai utca felé, hogy az időközben úton lévő rendőrök a vádlottat intézkedés alá tudják vonni.

photo_camera Fotó: Debreceni Törvényszék

A vádlott kitartóan üldözte a volt barátnőjét, a rendőri intézkedésig 4,2 km-t tettek meg. Sérülés nem történt, de a vádlott közlekedési magatartása közvetlen módon veszélyeztette a másik autóban utazók életét, testi épségét.

A tárgyaláson a vádlott nem tagadta a bűncselekményt, a bíróságtól csak enyhébb büntetést kért az ügyészség mértékes indítványához képest.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntettében és garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a mértékes indítványnak megfelelően 50 nap elzárásra és 240 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá 2 évre eltiltotta a közúti vezetéstől.

A bíró az ítélet indokolásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott magatartásával több személyt veszélyeztetett, a bűncselekményt kitartó szándékkal, de enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi büntetlen előéletű, beismerte a tettét, és időközben született egy kiskorú gyereke, akiről gondoskodnia kell.

A bíróság ítélete nem jogerős. Az ügyészség a döntést tudomásul vette, míg a vádlott enyhítésért fellebbezett. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.