Fénymásolt bankjegyekre cserélt 45 ezer eurót, és kisétált a pénzváltótól

belföld
2023 szeptember 21., 07:32

Merész csellel próbált meglopni egy valutaváltót egy férfi.

Először amolyan beetetésként vásárolt tőle 20 ezer eurót (ez több mint 7,5 millió forint). Másnap is visszament, mondván, még 45 ezer eurót vételezne. Elővett egy nejlonzacskót, amiben magyar bankjegyek voltak, majd a valutaváltó által borítékban előkészített 45 ezer eurót észrevétlenül kicserélte egy másik, fénymásolt bankjegyeket tartalmazó borítékra.

Ezután arra hivatkozva, hogy a saját nejlonzacskójában nincs elég pénz, kisétált a kocsijához, és magával vitte a 45 ezer eurót tartalmazó borítékot is. Vissza azonban már nem ment.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság közleménye szerint a bűncselekménnyel okozott kár több mint 14 millió forint, amely csak a vádlott által nejlonzacskóban hátrahagyott 290 ezer forint erejéig térült meg. A férfit jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádolta az ügyészség, bűnösségét elismerte, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat 1 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre és 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe az elítélt feltáró jellegű beismerő vallomását, megbánását, a jelentős időmúlást és azt, hogy idős édesanyjáról gondoskodik.

Súlyosító körülményként értékelték azonban a vádlott büntetett előéletét.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosítás, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, ezért az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Címlapképünk illusztráció (Forrás: Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)