Eleshetnek az állami segítségtől a recski bányaomlás károsultjai

belföld
2023 szeptember 21., 06:57

Júliusban volt hír, hogy a kormány 500 millió forint többletforrást különít el a június 8-án „rendkívüli időjárási körülmény” károsodott recski lakóingatlanok lakóinak elhelyezésére, csakhogy a károsultak eleshetnek az állami segítségtől, írja a Népszava. Ahogy arról korábban részletesen is foglalkoztunk, a „rendkívüli időjárási körülmény” gyönyörű eufemizmusa azt takarja, hogy Kósa Lajos ügyvédjének bányája egy nagy vihar után elárasztotta a közvetlenül a bánya alatt lévő, a falu legszegényebb lakói lakta utcát.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A károsodott házak felmérésével, az ott élők szükség szerinti elhelyezésével a kormány az MR Közösségi Lakásalapot bízta meg, akik a lapnak azt írták, hogy „az elsődleges feladat a rendkívüli időjárási körülmény által ténylegesen okozott, az ingatlan lakhatóságát befolyásoló károk felmérése volt. A műszaki szakvélemény megállapította, hogy az épületekben a káresemény következtében ún. állékonysági veszélyhelyzet nem keletkezett, statikailag nem sérültek, azok különböző állagmegóvási munkálatok után továbbra is lakhatás céljára használhatóak.”

Az MR Lakásalap a felmérés eredményét és egyénekre lebontott megoldási javaslatait elküldték a Belügyminisztériumnak, a jelentést azonban végül nem a cég, hanem az érintett kormányhivatal és a katasztrófavédelem készítette el. A tíz károsult családot képviselő Magyar György ügyvédi iroda megkereste a céget és a kormányhivatalt is, azonban mindkettő azt közölte, hogy a jelentés nem nyilvános adat. A kormányhivatal hozzátette, hogy a kormánynak nincs jogszabályban rögzített helytállási kötelezettsége, de egyedi döntéssel szerepet vállalhat helyreállításban.

link Forrás

Recsk nagyközség esetében a segítségnyújtási szándékot rögzíti a kormányhatározat. Ilyen esetekben a hatósági és a peres eljárásoktól eltérő eljárási folyamatot állapítanak meg. „Ez viszont lényegében azt eredményezi, hogy ebben az eljárásban a károsultaknak semmilyen eljárási jogosultsága nincs, ahogyan az eljáró hatóságoknak és minisztériumoknak sincs semmilyen konkrét eljárási kötelezettsége” – mondta Magyar György a Népszavának.

„A jelentés célja az érintett ingatlanok hosszú távú használhatóságának felmérése, illetve annak vizsgálata volt, hogy az ingatlanok károsodása összefüggésben volt-e az időjárási eseményekkel. A felelősség megállapítása nem volt cél. Ezzel együtt a jelentésről további információval szolgálni nem áll módomban, mivel az abban szereplő adatok és iratok nem nyilvánosak” – írta az ügyvédi irodának a BM illetékes helyettes államtitkára.

A válaszból kiderül az is, hogy az 500 millió forintos keretet az MR Lakásalap külön kérelmére készülő támogatási okirat alapján biztosíthatja a BM. A Népszava szerint a lakásalap a támogatási kérelmet már megküldte a tárcának, de az egyelőre nem fogadta el.