Több mint 10 ezer katonával foglalta vissza a venezuelai kormány az állatkerttel, éjszakai klubbal és medencékkel rendelkező börtönt

külföld
2023 szeptember 21., 04:45

A Venezuela északi részén található Tocoron börtön évekig a Tren de Aragua megabanda ellenőrzése alatt állt, a kormány végül 11 ezer katonával foglalta vissza a létesítményt, írja a BBC.

photo_camera Fotó: YURI CORTEZ/AFP

A rabok eddig szabadon kószálhattak a börtönben, ahol szállodaszerű létesítmények, többek között medencék, éjszakai klub és mini állatkert is található. A tisztviselők szerint a hatezer elítéltet más börtönökbe fogják átszállítani. A rabok mellett sok - nem elítélt - hozzátartozó is élt, azt egyelőre nem tudni, hogy ők hova kerülnek. „Várom, hogy megtudjam, hová viszik a férjemet. Itt éltem, de kirúgtak minket” – mondta Gladys Hernandez az AFP hírügynökségnek.

Az újságírók azt is látták, hogy a biztonsági őrök motorokat, televíziókat és mikrohullámú sütőket hoztak ki a börtönből. A venezuelai belügyminisztérium az X-en - a korábbi Twitteren - közzétett közleményében gratulált a katonáknak, amiért visszaszerezték a börtönt és felszámolták „az összeesküvés és a bűnözés központját”.

A Tren de Aragua banda vezetője, Hector Guerrero Flores 17 éves büntetését töltötte a börtönben gyilkosságért és kábítószer-kereskedelemért. Carlos Nieto, az A Window to Freedom koordinátora szerint azonban olyan nagy hatalma volt, hogy az elítélése előtt állítólag szabadon járt ki-be a börtönből.