Semjén üzent Iványinak: Kérjen részletfizetést a NAV-tól!!4

POLITIKA
2023 szeptember 23., 05:53

„Jelenleg a kormánynak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel szemben nincsen semmilyen tartozása. A kormány minden jogszerűen járó támogatást kifizetett és folyamatosan kifizet” - közölte Semjén Zsolt a DK-s Arató Gergely kérdésére válaszolva. A miniszterelnök-helyettes szavaival szemben az egyház állítja, hogy hónap óta nem kapják meg a nekik járó teljes támogatást. Sőt, most a tartozásaikra hivatkozva semmit sem kapnak, mert a NAV elvonja a számláikra érkező összegeket. Iványi Gábor, a MET vezetője a hét elején tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy

a Magyar Evangéliumi Testvérközösség által működtetett intézményeknél a dolgozók 10 százaléka felmondott, mivel alig tudnak fizetést adni a dolgozóiknak.

Iványi Gábor a Momentum tüntetésén a budapesti orosz nagykövetség előtt 2023. február 24-én.
photo_camera Iványi Gábor a Momentum tüntetésén a budapesti orosz nagykövetség előtt 2023. február 24-én. Fotó: Németh Dániel/444

„2010-2023 között a MET mindösszesen közel 26,5 milliárd forinthoz jutott. Erre tekintettel aggódva figyelem, hogy a MET nem tudja felelősen működtetni intézményeit, és azzal, hogy munkavállalói után nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot, veszélybe sodorja egészségügyi ellátásukat, valamint a nyugdíjukat is. A valóság tehát az, hogy nem a magyar állam tartozik a MET-nek, hanem a MET és szervezetei a magyar államnak, illetve közvetve saját alkalmazottaiknak”

- írta válaszában Semjén.

A KDNP elnöke megosztotta cinikus megoldási javaslatát is:

mivel a kormány nem állíthatja le a NAV inkasszóját, „csak azt tudom javasolni, hogy a MET próbáljon megállapodni a NAV-val a részletfizetésben, majd – az ismertetett állami támogatásokkal felelősen gazdálkodva – próbálja megoldani a felmerült problémákat.”