A Püspöki Kar nemzetközi tendenciákkal magyarázza, hogy húsz év alatt megfeleződött a római katolikusok száma Magyarországon

vallás
2023 szeptember 26., 16:28

Húsz év alatt megfeleződött a magukat római katolikusoknak vallók száma, derül ki a legfrissebb népszámlálási adatokból. Az egyházak erőteljes kampánya, hogy minél többen vallják magukat vallásosnak, sikertelennek bizonyult: a tavalyi népszámláláson az emberek 40 százaléka nem válaszolt erre a kérdésre, akik válaszoltak, azoknak a negyede azt mondta, hogy nem vallásos. Hiába a jelentős visszaesést mutató számok, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rosszban is meglátta a jót:

„Örömünkre szolgál, hogy bár a lakosság negyven százaléka nem válaszolt a vallási, felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdésre, mégis vallásosságukat kimondottan kinyilvánító honfitársaink több mint kétharmada a Katolikus Egyházhoz tartozónak vallotta magát.”

Azt, hogy míg 2011-ben 3,7 millió, addig 2022-ben csak 2,6 millió ember vallotta magát római katolikusnak, a Püspöki Kar nemzetközi tendenciákkal magyarázza.

„A nemzetközi tendenciák a népszámlálás adataiban is megfigyelhetőek, amelyek alól hazánk és ezen belül katolikus közösségeink sem képeznek kivételt. Ez feladatot jelent a Magyar Katolikus Egyház számára is. Ferenc pápa magyarországi látogatása során elhangzott szavai erősítenek bennünket küldetésünkben, aki arra buzdított, hogy a keresztény közösség „jelen legyen és tanúságot tegyen”.”

- írják.