Egy cseh 18, egy magyar 27, egy dán 7 napi béréből tudja megvenni a legújabb Iphone-t, ha csak erre költ

gazdaság
2023 szeptember 26., 09:13

Egy átlagos magyar munkavállalónak 26,9 munkanapot kell ledolgoznia ahhoz, hogy megvehesse a legújabb, 128 gigabájtos Iphone 15 Pro okostelefont. Ez az egyik legrosszabb európai adat a Picodi felmérésében szereplő országok közül, csak a görögöknél és Montenegróban kell többet melózni egy új csúcstelefonért.

Egy csehnek vagy egy szlováknak már bő 18 nap munkával összejöhet a vásárlás, már ha az illető semmi másra nem költ a nettó béréből, a Picodi-féle, úgynevezett globális Iphone-indexet ugyanis így számítják ki.

link Forrás

A legtöbb uniós ország polgárainak ugyanezért az Iphone-ért ennek alig több mint a magyarok harmadát, nagyjából 10 napot kell dolgozniuk, de egy dánnak csak 7-et, egy amerikainak alig többet mint 5-öt, egy svájcinak pedig kicsit több mint 4-et.

Magyarország a vizsgált országok közül olyanokkal van durván egy szinten, mint Görögország (28 nap), Szlovénia (25,2 nap), Portugália (25,1 nap) vagy Lengyelország (23,2 nap)

A megnézett országok közül a törököknél a legelérhetetlenebb az új Iphone, ott 123,7 napon át kellene kiadások nélkül gürizni érte. A listamásodik Fülöp-szigeteken 79,5 napot, Brazíliában pedig 66,6 napot.