Év végéig marad a boltokban a kötelező akciózás

gazdaság
2023 szeptember 26., 04:15

A hétfőn éjszaka megjelent Magyar Közlönyben módosította a kormány egyes „gazdasági tárgyú veszélyhelyzeti kormányrendeletek” határidejét. A mindössze négy paragrafusból álló új kormányrendelet három, eredetileg szeptember 30-án lejáró intézkedés határidejét tolta ki december 31-ig.

Így év végéig marad a kötelező akciózás a boltokban. Az intézkedés továbbra is kiterjed arra, hogy a kereskedő által megállapított bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a beszerzési árnál, valamint arra is, hogy a korábban árstopos termékek közül legalább két termékfajta termékeit a beszerzési árnál legalább tizenöt százalékkal olcsóbb kiskereskedelmi áron kell adni.

A rendelet két másik paragrafusa pénzügyi jellegű intézkedések határidejét hosszabbította meg. Így továbbra is korlátozzák a bankbetétek kamatait. Az intézményi befektetők és a több mint 20 milliós bankbetéttel rendelkező lakossági ügyfelek betéti kamatát a kormány szeptember 30-a helyett év végéig igazítja a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek hozamához. A diszkontkötvényt érintő, márciusban kihirdetett korlátozás is megmarad december 31-ig, a Portfolio.hu felidézi: ez volt az a döntés, amellyel a kormány az MNB kamatpolitikájába is belenyúlt.