Felfüggesztett börtönbüntetést kértek Törökbálint fideszes polgármesterére

bűnügy
2023 szeptember 27., 05:33

Felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyészség Törökbálint fideszes polgármesterére, Elek Sándorra önkormányzati ingatlanokkal összefüggő mutyik miatt, írja az Átlátszó.

Az érdi ügyészség hűtlen kezelés minősített esetével vádolta meg Elek Sándort, amelyről egyébként a polgármester is beszámolt a Facebookján, de egészen más hangvétellel, mint az várható volt. Azt írta: megkönnyebbült.

link Forrás

A vádirat szerint a vádlott önkormányzati rendeletben számára biztosított, úgynevezett átruházott hatáskörben döntött a 2018-as, illetve a 2019-es évben két törökbálinti önkormányzati ingatlan becsérték alatti értékesítéséről. Az ügyészség szerint döntése miatt az önkormányzatot jelentős – azaz ötmillió forintot meghaladó, de ötvenmillió forintot el nem érő – vagyoni hátrány érte.

A vádiratban az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására, valamint az eljárás során felmerült bűnügyi költség általa történő megtérítésére tett indítványt, írta a főügyészség szóvivője a lapnak.

Az Átlátszó tavasszal számolt be a polgármester körüli botrányról, miszerint Elek Sándor mélyen áron alul juttathatta telkekhez munkatársait. A feljelentés szerint az egyik, négy és fél millió forintért eladott önkormányzati telekre később huszonnégymillió forintos jelzálogot jegyzett be a földhivatal.

A lap kérdésére Elek Sándor megerősítette, hogy az eljárás ellenére indulni fog a következő önkormányzati választáson:

„A kérdésére a válasz: Igen, indulni fogok a jövő júniusi polgármester választáson. A törökbálinti lakók többsége pártállástól függetlenül ezt el is várja tőlem, mely az eddigi kilenc év során munkába fektetett energiának és az elért eredményeknek köszönhető. Meg vagyok győződve arról, hogy nem követtem el semmilyen jogsértést. Jogi képviselőim az ügy részletes ismeretében ezt alátámasztják. Nyugodtan sőt bizakodóan várom a tárgyalást! Tudomásom szerint mindenkit ártatlannak kell tekinteni, amíg a bíróság ki nem mondja az ellenkezőjét és nincs kétségem a számomra pozitív ítéletben.”