Giorgia Meloni kitoloncolási rendelettel fokozza a bevándorlók elleni fellépést

migráció
2023 szeptember 27., 14:44

Egy biztonsági rendelet értelmében, amit Giorgia Meloni kormánya várhatóan a nap folyamán jóváhagy, kiutasítják azokat a külföldieket, akik elhazudják az életkorukat, hogy bekerüljenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

A rendelettervezet – aminek egy részét az olasz sajtó is közzétette – olyan intézkedést is tartalmaz, ami előírja, hogy kiutasítják az Olaszországban legálisan élő külföldieket, ha úgy ítélik meg, hogy veszélyeztetik a közrendet vagy a nemzetbiztonságot.

Meloni tavaly októberben hatalomra került kormánykoalíciója szigorúbb intézkedések bevezetésére törekszik az olaszországi partokra érkezők számának megugrása miatt.

Giorgia Meloni a pártja gyűlése előtt 2022. szeptember 22-én.
photo_camera Giorgia Meloni a pártja gyűlése előtt 2022. szeptember 22-én. Fotó: Alberto Pizzoli/AFP

Meloni, aki miniszterelnökké választása előtt tengeri blokádot szorgalmazott a Földközi-tengeren, a múlt héten elismerte, hogy remélte, „jobb lesz” a bevándorlás terén, miután az Olaszországba érkező menekültek száma idén meghaladta a 133 ezret, ami több mint kétszerese az előző év azonos időszaki adatának.

Eddig a szülő vagy törvényes gyám nélkül Olaszországba érkező gyerekek kerülhettek be a 2017-ben bevezetett különleges védelmi rendszerbe, ami a kiskorúság vélelme alapján történt. Ha jóváhagyják, a rendelet felhatalmazza a rendőrséget, hogy testmérések és röntgenfelvételek segítségével megbecsülje az életkorukat.

A rendelettervezet azt is kimondja, hogy a 16 éven felüli gyerekeket a felnőttek számára fenntartott befogadóállomásokon lehetne elhelyezni, és az ilyen – korábban borzasztó körülményeik miatt kritizált – befogadóállomásokon kétszer annyi embert tudnának fogadni, mint bizonyos időpontokban.

A múlt héten Meloni kormánya aláírta azokat az intézkedéseket, amik felhatalmazzák a hatóságokat arra, hogy kitoloncolás előtt legfeljebb 18 hónapig tartsák az embereket a táborokban. A kormány azt is kimondta, hogy a menedékkérelmük elbírálására váró személyeknek kauciót kell fizetniük, állítólag 5000 euró értékben, hogy elkerüljék a fogva tartást.

Mindeközben az Olaszország és Németország közötti bevándorlási vita nem mutatja az enyhülés jelét, miután Andrea Crippa, a Liga helyettes vezetője, Meloni koalíciójának partnere kijelentette, hogy Németország a II. második világháborúban a hadseregével támadott meg más államokat, most meg „illegális bevándorlók felhasználásával” destabilizálja Olaszországot és a kormányát. Ezt azután mondta, hogy kiderült: Berlin jótékonysági szervezeteket finanszíroz a Földközi-tengeren élő emberek megmentésére, és Meloni emiatt levelet írt Olaf Sholz német kancellárnak, hogy kifejezze a „megdöbbenését”. (Guardian)