Hivatalosan is véget ért a hollywoodi írók sztrájkja

külföld
2023 szeptember 27., 04:21

Az öt hónapja tartó tiltakozás azután ért véget, hogy a forgatókönyvírók szakszervezetének (WGA) vezetői megállapodást kötöttek a Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetségével, és az új szerződés minden részletét elküldték a szakszervezeti tagoknak megerősítésre.

A WGA keddi közleménye szerint, a sztrájkban részt vett forgatókönyvírók helyi idő szerint éjféltől dolgozhatnak újra. Eközben még szavazás folyik a stúdiókkal kötött három évre szóló szerződések ratifikálásáról, amelynek értelmében megegyeztek a forgatókönyvírók fizetéséről, a streaming műsorok feltételeiről és a mesterséges intelligencia használatáról. A megegyezés értelmében transzparensebb lesz az olyan streaming szolgáltatók nézettsége, mint például a Netflix.

A megállapodásra egy maratoni, 5 napon át tartó tárgyalás után került sor. A sztrájk még májusban kezdődött, amikor a WGA 11 500 tagja elsöprő többséggel megszavazta, hogy 15 év után először sztrájkoljanak. A mostani megállapodás értelmében több televíziós műsor hamarosan visszatér, de a legtöbb tévéműsor és filmforgatás egyelőre nem tud folytatódni, ugyanis a színészek még mindig sztrájkolnak, ami több szuperprodukció készülését is akadályozza. Ugyanakkor a forgatókönyvírókkal kötött megállapodás reményt ad arra, hogy előbb-utóbb a színészekkel is sikerül megegyezni. (Guardian)