Szolidaritási eseményt szervez a noÁr Iványi Gábor kivéreztetett egyháza és az Oltalom Karitatív Egyesület mellett

belföld
2023 szeptember 28., 09:47

Szeptember közepén írtuk meg, hogy a végét járják a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) oktatási és szociális intézményei, miután a NAV 384 millió forintot vont el tőlük.

A MET állítja, hogy hónap óta nem kapják meg a nekik járó teljes támogatást, ehhez társult még a NAV akciója, melynek keretében a tartozásaikra hivatkozva elvonták a számláikra érkező összegeket. Iványi Gábor, a MET vezetője ezt követően arról beszélt, hogy

a Magyar Evangéliumi Testvérközösség által működtetett intézményeknél a dolgozók 10 százaléka felmondott, mivel alig tudnak fizetést adni a dolgozóiknak.

  • A MET szervezeteiben korábban összesen mintegy ezer ember dolgozott, ők az elvonás miatt szeptemberben már nem kaptak fizetést.
  • 20 ezer ellátottról gondoskodnak, köztük 3000 gyerekről, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak.
  • Iskolákat, kórházakat, hajléktalanszállókat tartanak fenn (állami feladatok!), országszerte több mint 40 helyen.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a MET szorult helyzetére reagálva mindössze annyit javasolt: Iványiék kérjenek részletfizetést a NAV-tól,

„majd – az ismertetett állami támogatásokkal felelősen gazdálkodva – próbálja megoldani a felmerült problémákat.” Az elvonások miatt krízishelyzetbe került MET megsegítése céljából szolidaritási eseményt szervez ehét vasárnapjára (október 1.) a noÁr Mozgalom, amelyet több ismert művész és közéleti személyiség – köztük Erdős Virág, Hodosán Róza, Lovas Rozi, Nagy Ervin, Pankotai Lili és Szabó Győző - is támogat majd.

A szervezők azt írják: „A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számos intézményt tart fent, köztük szociális, oktatási, egészségügyi, családsegítő intézményeket, amikkel több mint 20000 embernek segítenek. Ezt az államtól átvállalt munkát a rendszerváltás óta, sőt bizonyos fontos részeit már azt megelőzően is teljes szívből végezték. Iványi Gáborék nem kapják meg az államtól azt a normatívát, ami a különböző szociális feladataikért járna nekik. A közel ezer munkavállalójuk többsége már két hónapja nem tud fizetést kapni, közülük 10% már fel is mondott. Akadályozzuk meg, hogy ezek a létfontosságú intézmények megszűnjenek!

A noÁr eseménye előtt a Megbékélés Háza templom 25 éves fennállásának alkalmából ünnepi istentiszteletet is tartanak 9 órakor.

Az esemény eventje itt megtekinthető.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget itt lehet támogatni, az Oltalom Karitatív Egyesületet pedig itt.