Elon Musk beszállt a migrációról szóló német vitába Twitteren, aztán egy ponton megjelent Orbán Balázs

külföld
2023 szeptember 29., 19:43

A milliárdos Elon Musk pénteken belevetette magát a német politikába, megosztva X nevű közösségi médiaplatformján egy másik fiók posztját, ami egy bevándorlókat szállító csónak fedélzetén készült. A videó mellé írt poszt a német kormány illegális migráció kezelését támadta, és a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) pártot támogatta - írja a Reuters.

Musk a bejegyzés kapcsán pedig csak annyit kérdezett, hogy

erről vajon tud-e a német közvélemény?

„Igen. Ezt hívják úgy, hogy életmentés” - válaszolta a német külügyminisztérium az amerikai tech-mágnásnak, ami után mindenki azt hihette, hogy ezzel vége is a Twitter-es X-es bevándorló-vitának.

Ekkor azonban megérkezett Orbán Balázs is, hogy szintén reagáljon az ügyre. A miniszterelnök politikai igazgatója pedig azt kommentálta a német külügy posztja alá, hogy szerinte ezt

„embercsempészetnek hívják, amit a német kormány segít, és minél hamarabb meg kell szüntetni!”


Musk a német külügy reakciója után egy újabb posztban erősítette meg, hogy továbbra is határozott támogatója a bevándorlásnak, amennyiben az legális, és a keményen dolgozó becsületes embereket érinti.

A videón látható jármű egyébként egy német civil szervezet tulajdonában áll, és Olaszországba, Genovába szállított menekülteket. A német kormány épp a héten erősítette meg, hogy anyagilag is támogat három német civil szervezetet, melyek a Földközi-tengeren tevékenykednek, és rendszeresen szállítanak menekülteket Olaszországba.

Németországban a migráció kérdése nemrég lett újra vitatéma, közvetlenül az október 8-án Bajorországban és Hessen tartományban tartandó választások előtt. Az AfD jelenleg a második helyen áll az országos felmérésekben.