Teljesen elbontják a balatonfüredi görög falut

belföld
2023 szeptember 29., 07:12

A balatonfüredi önkormányzat megszünteti az Annagora Park Bevásárlóközpont társasházat, írja a 24.hu az önkormányzat alapján. A város részben adás-vétel, részben kisajátítás útján, több éves tárgyalások után megszerezte a közel négyhektáros terület valamennyi tulajdonrészét, egyedüli tulajdonossá vált. A köztudatba csak görög faluként bevonult negyed helyén a tervek szerint közparkot és lakóépületeket építenek.

photo_camera Fotó: Balatonfüred Önkormányzat

Az önkormányzat évek óta dolgozott azon, hogy rendezni tudja az egykori görög falu sorsát, ami mára építészetileg vállalhatatlanná vált és szezonális bulihelyként működött csak. A társasház megszüntetése csak akkor lehetséges, ha ahhoz a nyolcvannál több tulajdonossal rendelkező társasház minden érintettje hozzájárul. Az önkormányzat - aminek 41 százalékos tulajdonrésze volt - és a tulajdonosok többsége támogatta a megszüntetést, 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező kistulajdonossal kellett megállapodni.

A városvezetés célja, hogy egy nagy méretű park jöjjön létre az ingatlanon. A helyi szabályozási terv szerint a 4 hektáros területen csak 10 százalékos a beépíthetőség. A teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően.