Több száz egykori Wagner-zsoldos térhetett vissza Ukrajnába

külföld
2023 szeptember 29., 10:11

A brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint több száz, egykor a Wagner magánhadsereg kötelékébe tartozó harcos térhetett vissza az ukrán frontra, erről a minisztérium Twitter-, vagyis X-csatornája számolt be.

Az egykori wagneresek részben a hivatásos orosz hadsereg, részben más magánhadseregek alakulataiban térhettek vissza a frontra, bár erről a brit hírszerzésnek sincs pontos információja. A jelentés szerint viszont különösen Bahmut környékén vannak sokan Prigozsin egykori zsoldosai, ahol korábban is nagy erőkkel harcolt a Wagner, így ismerik a környéket és az ukrán védők taktikáit is.

Szintén pénteki hír, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott Andrej Trosevvel, a Wagner egyik korábbi parancsnokával és Prigozsin közeli emberével. A Szedoj, azaz őszhajú kódnéven is ismert parancsnokot, aki Afganisztánban és Csecsenföldön is harcol az orosz hadseregben, 2015-16-ban pedig a Wagner csapatait vezette Szíriában, Putyin elnök arra kérte, hogy vezessen önkéntes alakulatokat a "különleges katonai művelet" területén, vagyis az ukrán fronton. Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője az orosz sajtónak azt mondta, hogy Trosev már az védelmi minisztériumnak dolgozik. Prigozsin júniusi lázadása után már lehetett arról olvasni, hogy Putyin azt akarja, hogy a 61 éves Trosev vegye át a Wagner-csoport vezetését.

Junusz-Bek Jekurov helyettes védelmi miniszter és Andrej Trosev Putyinnal tárgyal.
photo_camera Junusz-Bek Jekurov helyettes védelmi miniszter és Andrej Trosev Putyinnal tárgyal. Fotó: Kreml

A Wagner harcosai kivonultak Ukrajnából nem sokkal azelőtt, hogy vezetőjük hadat üzent az orosz hadügynek és csapatait Rosztovon keresztül Moszkva felé vezette. Miután Prigozsin letett a zendüléséről/puccskísérletéről, a Wagner harcosainak egy része Fehéroroszországba ment, ahol oktatási szervezetként jegyezték be a magánhadsereget, hiszen az a helyi hadsereg kiképzésével foglalkozott. Arról viszont már korábban, még Jevgenyij Prigozsin és más Wagner-vezetők augusztus 23-i halála előtt is lehetett olvasni a hírszerzési jelentésekben, hogy a wagnereseket elkezdték Oroszország délnyugati részére szállítani, hogy újra bevessék őket az ukrán fronton.