A TASZSZ jelenti: Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-alapító Dmitrij Utkin repülőgépe lezuhant, mindketten meghaltak

külföld
2023 augusztus 23., 17:19
  • Oroszországban, Moszkvától kétszáz kilométerre észak-nyugatra, a tveri területen, Kuzsenkino falu körzetében lezuhant Jevgenyij Prigozsin repülőgépe.
  • Este fél tízkor az orosz állami hírügynökség a légügyi hatóságokra hivatkozva megerősítette, hogy a Wagner csoport két vezetője a gépen volt, és senki nem élte túl a katasztrófát.
  • A Moszkvából Szentpétervárra tartó gép lezuhanása előtt robbanást hallottak a környékbeliek.
  • A Wagnerrel szimpatizáló bloggerek szerint Prigozsinékat meggyilkolták.

A Prigozsin tulajdonában lévő Embraer Legacy 600-as gépen tízen utaztak, hét utas és három fő személyzet. A katasztrófa moszkvai idő szerint 12 óra 40 perckor történt. Az orosz közmédia az esti órákban közölte, hogy az utaslistán szerepelt Prigozsin és a Wagnert megalapító volt hírszerző-alezredes Dmitrij Utkin és más fontos Wagner-vezetők neve is. Utkin GRU-nál (az orosz katonai hírszerzés vagy titkosszolgálat) használt fedőneve volt Wagner, innen a magánvállalkozásnak álcázott milícia elnevezése.

Az Embraer 600-as private jet.
photo_camera Az Embraer 600-as, 13 személyes private jet. Fotó: Aktug Ates/Wikipedia

A Moszka–Szentpétervár útvonal szinte mértani felénél, Kuzsenkino falu közelében megtalált roncsokhoz érkező mentőalakulatoknak állítólag sikerült azonosítaniuk a két Wagner-vezető holttestét – ezt a Meduza független orosz hírportál közölte a Cárgrád Kreml-közeli orosz tévécsatorna alapján. A tévé szerint az azonosítás még csak helyszíni és „ideiglenes”, a genetikai vizsgálaton alapuló végleges eljárás még hátra van.

Orosz Telegram-csatornákon az az információ is terjed, hogy Prigozsin cégeinek alkalmazottait (így a Wagner csoporthoz tartozókat is) elkezdték tájékoztatni a tulajonos haláláról.

photo_camera A roncsokat Kuzsenkino falu mellett találták meg, körülbelül félúton Moszkva és Szentpétervár között.

Szintén a Meduza hivatkozik a Wagner csoporthoz közel álló Grey Zone nevű Telegram-csatornára, amely azt állítja, hogy Prigozsin gépét lelőtték vagy felrobbantották. Több, katonai ügyekben rendre jól értesült orosz nacionlista blogger és Telegram-csatorna az orosz légvédelmet teszi felelőssé. Max Seddon, a Financial Times orosz tudósítója is azt írja a Twitteren, hogy a környékbeliek egy durranást hallottak, mielőtt az Embraer lezuhant.

A Meduza a zuhanásról készült civil, mobilos képeket és a roncsok elhelyezkedését elemezve biztosra veszi, hogy robbanás történt, a kérdés csak az, hogy a gépen robbant valami, vagy kívülről találta el robbanó szerkezet (ebben az esetben valószínűleg légvédelmi rakéta). Egyébként rakétára jellemző légköri nyomot is felfedeztek az egyik videón. A független híroldal azt is megjegyzi, hogy a gép 8500 méteres magasságból kezdett zuhanni, ez a magasság pedig a kisebb hatótávolságú, kézi indítású vagy gépkocsira szerelhető légvédelmi rakétarendszerekkel már nem elérhető, minimum közepes hatótávolságú rendszerre van szükség. (Ilyen például a több teherautón hordozható Buk rendszer, amellyel 2014 nyarán lelőtték Ukrajna felett a Malaysia Airlines 17-es járatát.) Viszont a roncsokon nem látszanak olyan nyomok, amelyeket nagyobb, közepes hatótávolságú rakéta találata okozhatott.

A lap hozzáteszi, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szabályai szerint a balesetet a helyi hatóságnak, Oroszország esetében a Nemzetközi Légügyi Bizottságnak kell kivizsgálnia, a repülőgép gyártója, a brazil Embraer S.A. részvételével.

A 62 éves, piti bűnözőből lett milliárdos üzletember, Jevgenyij Prigozsin Vlagyimir Putyin bizalmasa volt, sokáig Putyin szakácsaként emlegették, mert vendéglátós cégei komoly állami megbízásokat kaptak a hadsereg élelmezésétől az elnöki díszvacsorákig. Prigozsin az utóbbi időben viszont nem a vendéglátós cégeiről volt ismert, hanem a Wagner csoportról. Sokáig csak sejteni lehetett, hogy ő áll a világszerte aktív, orosz állami érdekek mentén fegyveres akciókat végrehajtó, olykor háborús bűnöket is elkövető zsoldosok mögött, Ukrajna orosz inváziója után viszont kilépett az árnyékból és elismerte, hogy ő a Wagner vezetője. A közösségi médiában egyre többször megszólaló Prigozsin komoly konfliktusba került az orosz katonai vezetéssel, többször élesen kritizálta Szergej Sojgu védelmi minisztert és Geraszimov vezérkari főnököt is.

photo_camera A lezuhant gép roncsa. Fotó: WAGNER TELEGRAM ACCOUNT/Anadolu Agency via AFP

2023 június 23-án aztán a Wagner csoporttal elfoglalta Rosztov városát és csapataival Moszkva felé indult. Hogy puccsnak vagy zendülésnek indult a Wagner közel sem vértelen menetelése, nem tudni, viszont Prigozsin 200 kilométerrel Moszkva előtt meggondolta magát és visszavonulót fújt, miután Lukasenka fehérorosz elnök közvetített közte és Putyin között. A Wagnert ezután Putyin hivatalosan is a nevére vette, bevallotta, hogy a zsoldos sereget végig az orosz állam finanszírozta, Prigozsinnak és zsoldosainak pedig a megállapodás értelmében Belaruszba kellett távoznia.

Alig egy napja közölték a hírt, hogy leváltották az orosz légierő főparancsnoki posztjáról a Wagner-csoporttal közismerten szoros kapcsolatban lévő Szergej Szurvikin tábornokot, ami nem lényegtelen momentum, ha van valóságalapjuk a gép lelövéséről terjedő pletykáknak.