Az ukránok tettek egy lépést a feketelistás OTP ügyében

külföld
2023 szeptember 30., 06:17

Az ukrán korrupciómegelőzési ügynökség ideiglenesen felfüggesztette az OTP Bank, valamint öt görög hajózási társaság státuszát a háború nemzetközi támogatóinak listáján, írja a Portfolio.hu. A listáról való további kizárásuk a meghatározott feltételek teljesülésétől függ.

Kijev emellett reméli: a döntésük azt eredményezi, hogy Magyarország feloldja az ukránok számára létfontosságú 500 millió eurós uniós katonai segély zárolását, valamint annak a veszélye is megszűnik, hogy Görögország blokkolja az EU jövőbeni szankciócsomagjait, amelyek célja, hogy csökkentse Oroszország képességét a háború folytatására.

Az ügynökség mindig nyitott a nemzetközi üzleti együttműködésre, és kész konzultálni a jegyzékből való törléshez szükséges lépésekről - idézi a közleményt a Portfolió.

Kérdés, mi lesz a magyar kormány válasza, miután Orbánék a háború kitörése óta a békepártiság álcájával megőrizték oroszbarát, keleti irányultságú politikájukat. Szijjártó Péter külügyminiszter júliusi elején azt mondta: Magyarország addig nem járul hozzá az ukrajnai fegyverszállítás további uniós finanszírozásához, amíg Kijev le nem veszi az OTP-t erről a listáról.

A Portfolio.hu megjegyzi: az ukránok feketelistáján szerepel mások mellett a Procter&Gamble, a Bonduelle, az Auchan és az osztrák Raiffeisen bankcsoport. „Ezen vállalatok uniós tagállamai azonban mégsem jelezték, hogy blokkolnák az uniós szankciós döntéshozatalt, illetve az Európai Békekeretből a soron következő kifizetést” – írják.

Az OTP a listára kerülésekor adminisztrációs zavarra utalt. Szerinte az okozhatta a problémát, hogy Oroszországban is van Donyeck nevű település, ahol a közelmúltig valóban működött egy fiókjuk. Szerintük a bankot az ukrán hatóságoknál feljelentő Olekszandr Dubinszki ezt összekeverhette az ukrajnai Donyeck régióval, ahol viszont a bank nem végez tevékenységet.

Azt is megjegyezték: sem kedvezményesen, sem máshogy nem nyújtanak új hitelt az Oroszországi Föderáció fegyveres állománya tagjai számára, de eleget tesznek annak a moszkvai jogszabálynak, amely értelmében a háborúban résztvevő oroszokat 2023. december 31-ig mentesíteniük kell a hiteltörlesztés és kamatfizetés alól. Emlékeztettek arra is, hogy Oroszországban 0,17 százalék piaci részesedéssel rendelkezik a bank, azaz súlya nem mondható jelentősnek az orosz nemzetgazdaság szempontjából.