Ha vasárnaptól pénzt kér a gumis a használt abroncsok elhelyezéséért, akkor éppen jól átveri önt

belföld
2023 szeptember 30., 09:29

Októbertől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, és azokat a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt., illetve annak alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók kötelesek térítésmentesen átvenni. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombati közleménye szerint a júliustól érvényes új hulladékgazdálkodási rendszer értelmében egyes termékkategóriákra, így a gumiabroncsra is, speciális szabályok vonatkoznak.

A használt, és már használhatatlan gumiabroncsokkal kapcsolatos új intézkedéssel a minisztérium szerint hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás, valamint emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok. Ez hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez – írták a közleményben.

A minisztérium emellett írt az illegális hulladéklerakás elleni intézkedésekről és akciókról is. Eszerint a Tisztítsuk meg az Országot! projekt részeként eddig több százezer tonna elhagyott hulladékot számoltak fel „főként közterületeken, erdőkben, folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett”. (MTI)