Iványi Gáborék karitatív egyesületének egyszázalékos felajánlásaira is lecsapott a NAV

belföld
2023 szeptember 30., 06:04

Nem enyhül a harapófogó szorítása a Magyar Evangéliumi Testvérközösség nevű, Iványi Gábor vezette kisegyház körül. Ugyanis a szintén Iványiék által működtetett Oltalom Karitatív Egyesület részére felajánlott civil szja-egyszázalékok minden fillérét azonnal levonta a NAV.

A Magyar Hang által fellelt adatok szerint 7565 adózó rendelkezett a javukra az szja-ja 1 százalékáról, ami alapján 71 736 448 forint járt volna nekik. A pénzt vélhetően a kisegyház és szervezetei adótartozása miatt nem utalták ki. A lap szerint ezek után kérdés az is, hogy az egyházi szja-egyszázalékokból a MET-nek felajánlott 718 millió forintot (több mint hetvenezren választották az egyházak közül Iványiéket) megkapják-e, vagy azt is elvonja az adóhatóság.

Az eset több mint tíz évre nyúlik vissza, azóta tart a kisegyház és az Oltalom kormányzati ellehetetlenítése. Egy évvel a Fidesz hatalomra kerülése után az egyházügyi törvényhez kapcsolódva a MET-től önkényesen megvonták korábbi egyházi státuszát, kizárva az 1982 óta működő metodista felekezetet a „bejegyzett” és „bevett” egyházakat és szervezeteiket megillető kiegészítő állami támogatások és az egyszázalékos felajánlás köréből.

Ezt 2013-ban az Alkotmánybíróság, majd 2017-ben a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is jogsértőnek mondta ki. A MET végül 2021-ben visszakapta az egy százalékok fogadásához szükséges technikai számot, később a bejegyzett egyházi státuszát is, azonban továbbra sem bevett egyház, a kormány pedig nem hajlandó ismét megkötni vele a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást. Ennek hiányában Iványiék nem kaphatják meg a hasonló karitatív szervezeteknek járó kiegészítő támogatásokat – miközben állami feladatokat látnak el.

Miután a rezsiköltségek elszálltak és további kiadásaik is jelentősen megnőttek, a MET szervezetei nem tudták befizetni az adók és a közterhek jelentős részét. Azokat az adóhatóság a normatív támogatásaikból vonogatja le, a kinnlévőségek biztosítására pedig végrehajtási jogot jegyeztek be Iványiék templomaira és egyéb épületeire. Szeptemberben a NAV már 384 millió forintot vont el tőlük, a Testvérközösség hónapok óta nem tudja rendesen fizetni sem a dolgozóit, akiknek mára legalább a tíz százaléka felmondott.

„Több mint 30 éve csináljuk ezt, azóta sok kormányváltás volt, de ilyen embertelen kormánya nem volt Magyarországnak az elmúlt 50 évben”

– mondta Iványi Gábor néhány hete elkeseredetten az RTL Híradójának.

Arról egyelőre nem tudunk, hogy Azbej Tristan, az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár – aki legutóbb a törökországi és szíriai földrengés áldozatai emlékoszlopának avatásán vállalt közfeladatot – fellépett-e már a magyarországi keresztyén kisegyház ügyében.