Saját törvényjavaslatukat csáklyázták meg a republikánusok, órák múlva leállhat az amerikai állam működése

külföld
2023 szeptember 30., 08:03

Az amerikai kormányzat egy újabb leállás szélén áll – írja a BBC. Az amerikai képviselőház keményvonalas republikánusai ugyanis pénteken elutasították a vezetőjük által javasolt törvényjavaslatot a kormányzat ideiglenes finanszírozására. Így a Reuters szerint is szinte biztosra vehető, hogy a szövetségi ügynökségek vasárnaptól részlegesen leállnak.

A képviselőház 232-198 arányú szavazással elutasította azt az intézkedést, amely 30 nappal meghosszabbította volna a kormányzat finanszírozását, és elkerülte volna a leállást. Ez a törvényjavaslat a kiadások csökkentését és a bevándorlás korlátozását jelentette volna, olyan republikánus prioritásokat, amelyeknek kevés esélyük lett volna arra, hogy a demokrata vezetésű szenátuson keresztülmenjenek.

Az elmúlt évtizedben ez már a negyedik leállás lehet. Ha bekövetkezik, az a légi közlekedéstől kezdve a nemzeti parkokon át a házassági engedélyekig mindent jelentősen befolyásolhat. A legtöbb kormányzati alkalmazott munkaviszonyát például fizetés nélkül akár egy évre felfüggeszthetik.

A leállás az amerikai képviselőházban lezajlott kemény jobboldali lázadás következménye. A republikánusok szűk többséggel irányítják a képviselőházat, míg a demokraták egyetlen mandátumos többséggel rendelkeznek a szenátusban.

A kormányszervek működésének fenntartását célzó kiadási törvényjavaslatokhoz mindkét párt egyetértése szükséges ahhoz, hogy mindkét kamarán keresztül eljussanak Joe Biden elnök asztalára. A jobboldali törvényhozók egy lázadó frakciója azonban a Kongresszus alsóházában, a képviselőházban a kiadások jelentős csökkentését követelve leállította a tárgyalásokat, többek között azt követelve, hogy az USA ne támogassa tovább az ukrajnai háborút.

A keményvonalasok Donald Trump korábbi elnöktől hangos támogatást kaptak, és ezzel meghiúsították Kevin McCarthy házelnök azon erőfeszítéseit, hogy a holtpontról való kilábaláshoz szükséges jogszabályokat átvezesse a Házon. Bár a házelnök látszólag a demokratákhoz fordulhatna a kiadási intézkedés jóváhagyásához szükséges szavazatokért, ez a lépés valószínűleg kiváltaná a lázadó frakció azon törekvését, hogy eltávolítsa őt a vezetői posztjáról, írja a BBC.