Romániában éjszaka riasztást adtak ki orosz katonai drónok miatt

külföld
2023 szeptember 30., 09:55

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román határ közelében lévő ukrán célpontok ellen – közölte szombaton a román védelmi minisztérium.

Miután észlelték a közeledő drónokat, a minisztérium 22:38-kor értesítette a katasztrófavédelmet, hogy a telefonokra küldött RO-Alert üzenettel figyelmeztesse az ukrán határral szomszédos Tulcsa és Galac megye lakosságát: fennáll a veszélye, hogy újabb tárgyak (drónok, vagy lelőtt drónok darabjai) csapódjanak be román területre. A honvédelmi tárca emellett a riasztotta a légi járőrszolgálatot is.

A hadsereg rádiólokációs felderítő rendszere azt jelezte, hogy egy célpont engedély nélkül behatolt a román légtérbe és Galac (Galați) város felé halad.

A Digi24 hírtelevízió szerint éjszaka lakossági bejelentés is érkezett a 112-es segélyhívóra, miszerint repülők zaját hallották közelről, és lehulló tárgyat is láttak Galac közelében. A katasztrófavédelem, a rendőrség és határrendészet egységei lezárták a környéket, és szombat reggel megkezdték átkutatását, írja az MTI.

A gabonaexportban fontos szerepet játszó ukrán folyami kikötők elleni orosz légitámadások során szeptemberben több alkalommal is orosz drónok darabjai csapódtak be a NATO-tagállam Románia területén. Ezeket az incidenseket csak a becsapódott dróndarabok megtalálása után ismerte el Bukarest, a román radarok és a járőrszolgálatot teljesítő harci repülőgépek ugyanis mindeddig nem észlelték a légtérsértéseket.

A román vezetők háborús bűncselekménynek minősítették és elítélték Oroszországnak az ukrán lakosság, valamint az ukrán gabonaexportban jelentős szerepet játszó dunai kikötők elleni támadásait. Románia emellett berendelte a külügyminisztériumba a bukaresti orosz nagykövetet, és határozott tiltakozását fejezte ki a román légtér ismételt megsértése miatt. (MTI)