A halálos ankarai robbantásra válaszul Törökország légicsapásokat indított kurd fegyveresek ellen

külföld
2023 október 02., 06:15

A török hadsereg vasárnap légicsapásokat hajtott végre kurd fegyveresek ellen Észak-Irakban, néhány órával azután, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) magára vállalta a felelősséget az ankarai támadásért, írja a CNN. Vasárnap délelőtt két merénylő támadt a török belügyminisztérium épületére, egyikük felrobbantotta magát két rendőrt megsebesítve, másikukat semlegesítették.

Megsérült jármű a merénylet helyszínén
photo_camera Megsérült jármű a merénylet helyszínén Fotó: AHMET OKUR/Anadolu Agency via AFP

A török védelmi minisztérium közölte, hogy barlangokat, bunkereket, óvóhelyeket és raktárakat semmisítettek meg a térségében. „Számos terroristát semlegesítettünk a maximális mennyiségű hazai és nemzeti lőszer felhasználásával” – állt a közleményben, ami az ENSZ Alapokmányának 51. cikkelyéből eredő önvédelmi jogokra hivatkozott a csapások indoklásaként.

A vasárnapi támadást a PKK magára vállalta, a két támadó meggyilkolt egy civilt, majd ellopta az autóját, mielőtt a belügyminisztériumhoz ment. A jelentések szerint két rendőr nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. A nyomozók négy különböző típusú fegyvert, három kézigránátot, egy rakétavetőt és C-4-es robbanóanyagot találtak a helyszínen. A minisztérium megerősítette, hogy a két támadó közül legalább az egyik a PKK tagja. A második támadót még nem sikerült azonosítani.

Tavaly novemberben Ankara a PKK-t tette felelőssé egy isztambuli sétálóutcán elkövetett bombatámadásért, amiben hatan meghaltak és több tucatnyian megsebesültek. Az elmúlt években Törökország folyamatosan hajtott végre hadműveleteket a PKK ellen belföldön, valamint határon átnyúló műveleteket Szíriában. A kurdok az ország legnagyobb kisebbségének számítanak, a a Minority Rights Group International szerint a lakosság 15-20 százalékát teszik ki.