Trump bosszúhadjáratnak tartja az ellene indított pert

külföld
2023 október 03., 04:51

Átverés, szemfényvesztés, bosszúhadjárat. Ezt mondta Donald Trump volt amerikai elnök arról a perről, amelynek első tárgyalásán ő is személyesen megjelent.

A pert Trump, a fiai és a cégcsoportja ellen indította New York állam főügyésze, mert a cégcsoport ingatlanait a ténylegesnél magasabb áron tartották nyilván, hogy jobb feltételekkel kapjanak hitelt, kössenek biztosítást. Ezzel egy évtizeden át rendszeresen és többször megtévesztették üzleti partnereiket. A dokumentumok szerint Trump a bankoknak és biztosítóknak adott pénzügyi kimutatásokban több mint 3,5 milliárd dollárral fújta fel nettó vagyonát.

A védők szerint a bíróság állapította meg az ingatlanok értékét, a per pedig politikai célokat szolgál, tekintve, hogy Letitia James, New York-i főügyész demokrata.

Az ügyészek egy Trump korábbi, csalásért elítélt ügyvédjétől származó hangfelvételt játszottak le a vád alátámasztására. Michael Cohen ezen a a felvételen azt mondta: a főnöke rendszeresen arra utasította, hogy hivatalos iratokban is értékeljen felül ingatlanokat.

Donald Trump a tárgyalóteremben
photo_camera Donald Trump a tárgyalóteremben Fotó: SETH WENIG/AFP

Trump a tárgyalási napon hozta a szokott formáját, az ebédidőben például azt mondta, hogy a demokraták korruptak és szörnyűek, akik elűzik az embereket New Yorkból. Az ügyészek mellett Arthur Engoron bírót sem kímélte, a demokrata bírót szerinte ki kéne zárni a kamarából, el kéne távolítani a hivatalából.

A polgári peres eljárás tárgyalásos szakasza decemberig tart.

(Via Reuters, BBC)