Visszavágott Vadai Ágnesnek a külügyminisztérium

belföld
2023 október 03., 06:29

Hétfőn írtuk meg, hogy Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője milyen sok szép országba eljutott a diplomata-útlevelével. Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselőben is nyomot hagyott a történet, így megkérdezte az ügyről a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Arra is kíváncsi volt, hogy hányan kaptak eddig ilyen passzust? - írja a 24.hu.

Magyar Levente államtitkár a konkrét kérésre nem válaszolt. Annyit mondott, hogy a diplomata-útlevél kiállítását a külügyminiszter nem javasolja, hanem jóváhagyja, és nincs abban semmi különös, hogy olyan személyeknek is van ilyen dokumentumuk, akik nem diplomaták. „Ön sem diplomata, mégis van diplomata útlevele” - vágott vissza a miniszter, az országgyűlési képviselőknek ugyanis lehet diplomata-útlevelük, és ezek szerint Vadainak is van.

Egyébként elég sok mindenkinek lehet, íme a kör:

  • a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnöke;
  • az országgyűlési képviselő és az Európai Parlament magyarországi képviselője;
  • az országgyűlési biztos, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság tagja, az Állami Számvevőszék elnöke és alelnökei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei;
  • a miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár;
  • a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium diplomáciai vagy konzuli ranggal rendelkező munkatársa, a Magyar Köztársaság diplomáciai képviselete diplomáciai személyzetének tagja, a Magyar Köztársaság konzuli képviselete konzuli tisztviselője, nemzetközi jogon alapuló diplomáciai kiváltságot és mentességet élvező egyéb személy, diplomáciai és konzuli futár;
  • fent megjelölt személlyel hivatalos célból együtt utazó, közös háztartásban élő házastársa, eltartott gyermeke.
  • Kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat továbbá az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.