A brit kormány azt tervezi, hogy fokozatosan betiltja a dohánytermékek vásárlását

Egészségügy
2023 október 04., 17:40
  • A dohánytermékek értékesítésének fokozatos szigorítását tervezi a brit kormány.
  • A frissen ismertetett tervek alapján egyre magasabbra nő azoknak az alsó korhatára, akik törvényesen dohányárut vásárolhatnak, mígnem hosszú távon az egész lakosságra kiterjed a forgalmazási tilalom.
  • A tervet Rishi Sunak miniszterelnök jelentette be a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben rendezett éves kongresszusának zárónapján.

Aki most 14, az már sosem vehet legálisan dohányt

A készülő törvény Sunak ismertetése szerint büntetendő cselekménnyé nyilvánítja dohánytermékek eladását azoknak, akik 2009. január 1-én vagy később születtek.

A tervezett jogszabály rögzíti a 2009-es kiinduló születési időpontot, így gyakorlatilag minden évben egy-egy évvel nő azoknak az alsó korhatára, akik nem juthatnak legálisan dohánytermékhez. Ez alapján a most 14 éves korosztály sosem kerül olyan életkorba, amikor törvényesen dohányárut vehet, tekintettel arra, hogy már a mostani – kormányrendeleti szintű – szabályozás alapján is csak 18 éven felülieknek lehet kiszolgálni dohánytermékeket.

Ezzel el lehet érni, hogy 2040-re a fiatalkorúak és a fiatal felnőttek korosztályában gyakorlatilag megszűnjön a dohányzás

– mondta kongresszusi felszólalásában a brit kormányfő.

Négyötödük 20 éves koráig szokik rá a dohányzásra

Sunak a brit egészségügyi minisztérium adatait idézve elmondta: a brit dohányosok négyötöde 20 éves kora előtt szokik rá a dohányzásra, és legtöbbjük élete végéig nem tud leszokni róla.

Nagy-Britanniában a dohányzás okozza a legtöbb megelőzhető halálozást, a daganatos megbetegedések negyedét, és csak Angliában évente 64 ezer haláleset köthető közvetlenül a dohányzáshoz.

Ez óriási nyomást gyakorol a brit állami egészségügyi szolgálatra (NHS): a brit kórházakba majdnem minden percben bekerül egy-egy páciens, akinek a betegségét a dohányzás okozta, és a háziorvosi rendelőkben havi 75 ezren kérnek vizsgálati időpontot szintén dohányzás miatt kialakuló panaszokkal – mondta Sunak.

Egy nő dohányzik egy walesi bár előtti, dohányzást tiltó kétnyelvű felirat mellett 2007-ben.
photo_camera Egy nő dohányzik egy walesi bár előtti, dohányzást tiltó kétnyelvű felirat mellett 2007-ben. Fotó: Neil Jones/AFP

Szerinte ez évente 17 milliárd font (7640 milliárd forint) többletköltséggel terheli a brit gazdaságot.

Egy tavalyi szakértői előrejelzés szerint kormányzati cselekvés nélkül 2030-ig félmillióan halnak meg dohányzás okozta betegségekben Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint közel ötven éve folyamatosan csökken a dohányosok aránya a 16 évnél idősebb korosztályokban. Az ONS kimutatása szerint 1975-ben a britek fele rendszeresen dohányzott, de ez az arány ma már nem éri el a 20 százalékot. (MTI)