Palackvisszaváltó automatákat kell majd kitenni a nagyobb üzletekben

POLITIKA
2023 október 04., 20:24

Szerda este megjelent a visszaváltási díjakról szóló rendelet. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer, amit a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. működtet.

A rendelet szerint a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után darabonként 50 forint visszaváltási díj fizetendő. A kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza meg.

Ilyen kötelezően visszaváltási díjas terméknek számít - a tej és tejalapú italtermék kivételével - minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása. A csekély mennyiségű kibocsátó által forgalomba hozott italtermékek csomagolása nem tartozik ide (A termék darab száma a tárgyévben nem haladja meg az 5000-et.)

photo_camera Fotó: ERWAN BALANCA/Biosphoto via AFP

Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja. A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

A kötelezően visszaváltási díjas terméknek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni.

melléklet a 450/2023. (X. 4.) Korm. rendelethez
photo_camera melléklet a 450/2023. (X. 4.) Korm. rendelethez Fotó: Magyar Közlöny • 2023. évi 141. szám

A gyártó a kötelező visszaváltási díjas termékeken kívül meghatározott terméket vagy csomagolást a forgalmazóval kötött megállapodás alapján önkéntesen visszaváltási díjas termékké minősítheti. Ilyen termék lehet a gyártó által önkéntesen „visszaváltható” megjelöléssel gyártott, illetve forgalomba hozott, meghatározott termék vagy termék csomagolás, amelynek gyártását, illetve forgalomba hozatalát az országos hulladékgazdálkodási hatóságnak bejelentették.

A visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási helyeket kell kialakítani az 1000 főnél nagyobb népességű településeken. Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységek hamarosan regisztrálhatnak a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél. A kisebb eladótérrel rendelkező üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.