Ezreket evakuáltak Tenerifén a kánikulában tomboló erdőtűz miatt

külföld
2023 október 05., 04:21

Ismét fellángoltak az erdőtüzek Tenerifén, ahol az évszakhoz képest szokatlan kánikula van. A katasztrófa miatt körülbelül 3000 embert kellett evakuálni, hat helikopterrel igyekeztek megfékezni a lángokat.

A tűz akkor lobbant fel, amikor Tenerifén éppen hőségriadó volt érvényben, a sziget nagy részén 30 fok feletti hőmérsékletet mértek, ami általában a nyár csúcsán tapasztalható. Szerdán a sziget északkeleti, hegyvidéki részén keletkeztek erdőtüzek, a legnépszerűbb turisztikai célpontokat egyelőre elkerülték, és a sziget két repülőtere is zavartalanul működik.

Blanca Perez, a sziget vészhelyzetekért felelős tanácsosa a helyi rádiónak elmondta: a helyzetet stabilizálták, reményeik szerint a lakók néhány órán belül otthonaikba.

Legutóbb augusztus közepén tombolt erdőtűz Tenerife hegyvidéki részén, akkor 24 óra leforgása alatt 1800 hektárra terjedt át. 150 embert kellett evakuálni a sziget északkeleti részén fekvő, ritkán lakott, főként tanyákból és nyaralókból álló területének fél tucat falujából.

via Guardian