Kisebb lett a Mont Blanc

földrajz
2023 október 05., 17:29

A kutatók szerint Franciaország legmagasabb hegye zsugorodott az elmúlt két évben: a Mont Blanc csúcsát most 4805,59 méteren mérték, tehát a hegy 2,22 méterrel alacsonyabb, mint 2021-ben volt.

A földmérést vezető Jean des Garets szerint a zsugorodást az okozhatta, hogy idén nyáron kevesebb eső esett.

A délkelet-franciaországi hegyet kétévente mérik, hogy megpróbálják nyomon követni a klímaváltozás hatását az Alpokra. A méréseket 2001-ben kezdték, azóta a csúcs magassága és helyzete folyamatosan változik, akár öt méteres különbségek is lehetnek, két év múlva jóval magasabb is lehet – mondta Jean des Garets.

De az eddigi mérések alapján ez nem biztos: a 2021-es mérés után a szakértők azt mondták, hogy a hegy átlagosan évente 13 cm-t veszít a magasságából.

A Mont Blanc sziklás csúcsa 4792 méteres tengerszint feletti magasságban található, a magasság változását a csúcson lévő hó és jég okozza. Az ottani mennyiség a széltől és az időjárástól függ, és a kutatók szerint a zsugorodást az idei kevesebb csapadék okozhatta.

A Mont Blanc csúcsa 2010. július 16-án.
photo_camera A Mont Blanc csúcsa 2010. július 16-án. Fotó: PHILIPPE DESMAZES/AFP

De nem csak a Mont Blanc miatt aggódnak: a múlt héten kiderült, hogy a svájci gleccserek a második legnagyobb éves veszteségüket szenvedték el, amit a tudósok a globális felmelegedés egyértelmű tünetének neveztek.

A múlt hónapban egy 20 fős csapat megmászta a Mont Blancot, hogy elvégezze a több napig tartó mérést. Nyolc csoportra oszlottak, és ez volt az első alkalom, hogy drónnal határozták meg a csúcs magasságát: kis vevőket helyeztek a hóba, hogy modellezzék a hegy tetején található jégsapkát, a vevőegységek pedig GPS-jelet bocsátottak ki, amit azután cm-pontosságú méréshez használtak fel.

A Mont Blanc beceneve „Európa teteje”. A becslések szerint évente 20-30 ezer ember próbálja megmászni, a legnépszerűbb útvonal napi 214 hegymászóra korlátozódik, hogy elkerüljék a túlzsúfoltságot.

2013-ban egy hegymászó talált egy doboz elásott kincset: smaragdokat, rubinokat és zafírokat tartalmazott. 2021-ben meg is kapta a doboz tartalmának felét, ami kb. 57 millió forintot ért.

A hegy legmagasabb rögzített magassága 4810,90 méter volt 2007-ben. (BBC)