Olaszország akár több 10 ezer embert is kimenekíthet a Nápoly melletti vulkanikus tevékenység miatt

katasztrófa
2023 október 05., 19:15

Olaszország felkészül több 10 ezer ember esetleges kimenekítésére a Nápoly melletti Campi Flegrei szupervulkán keltette szeizmikus tevékenység miatt.

Az olasz kormány pénteken megvitatja az új intézkedéseket, és többek között megvizsgálnák az épületek statikai biztonságát is az érintett térségben, mert az utóbbi hónapokban ott több földrengés volt.

A Campi Flegrei (vagyis „lángoló mezők”) egy 24 kráterből álló vulkanikus terület. Kb. 20 km-re található Nápolytól, és jóval nagyobb a közeli Vezúvnál, ami 79-ben elpusztította Pompeji városát. A régióban több falu és település is található, köztük Pozzuoli, Agnano és Bacoli, összesen több mint félmillió lakossal.

photo_camera Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Csak az utóbbi egy hónapban 1100-nál is több földrengés rázta meg a térséget, köztük egy 4-es erősségű hétfőn és egy 4,2-es erősségű a múlt héten.

Szakértők szerint a fokozott szeizmikus aktivitás a talajszint emelkedésének és ereszkedésének következménye, függően a föld alatti magmakamra feltöltődésétől vagy kiürülésétől. A legtöbb vulkanológus szerint nem kell küszöbönálló kitöréstől tartani, de a földfelszín most havi 1,5 cm-rel emelkedik, ami aggodalmat kelt az épületek biztonsága szempontjából.

Nello Musumeci polgári védelmi miniszter a héten arról beszélt, hogy evakuálást csak rendkívüli esetben rendelnének el a hatóságok.

A várakozások szerint a kormány több forrást csoportosít át a helyi polgári védelemnek, biztosítva ezzel, hogy szükséghelyzetben gyorsabban reagálhassanak, és lakossági tájékoztatást szolgáló kommunikációs kampányt is terveznek indítani.

A helyi sajtó beszámolója szerint a régió néhány kórháza péntektől evakuálási gyakorlatokat tart, hogy felkészülhessenek erősebb földrengésekre vagy vulkánkitörésre.

A Campi Flegrei legutóbb hasonló szeizmikus tevékenységet az 1980-as években mutatott. Akkor kb. 40 ezer embert menekítettek ki ideiglenesen Pozzuoliból. A tűzhányó utolsó jelentősebb kitörése 1538-ban volt. Szakemberek szerint a legnagyobb kitörés 39 ezer évvel ezelőtt volt, ami akár közre is játszhatott a neandervölgyi ember kihalásában. Annak a kitörésnek a nyomait a 4500 km-re lévő Grönlandon is megtalálták. (MTI)