Erős földrengés volt Afganisztánban, közel 2000 halott lehet

katasztrófa
2023 október 08., 06:08

Nagy erejű, 6,3-es erősségű földrengés volt szombaton Afganisztán nyugati részén, Herát tartományban. Az ország tálib vezetése szerint több mint 1000 halálos áldozat van, de egy meg nem nevezett tálib szóvivő azt mondta az Associated Pressnek, hogy közel 2000 – írja a Guardian.

photo_camera Fotó: Mashal/Xinhua via AFP

Herát tartományban hét falut porig rombolt a földmozgás – közölte a katasztrófaelhárítási hatóság (ANDMA) szóvivője. „Egyes falvaknak akár ezer lakosa vagy több is volt. Háromszáz ház állt benne. Csak százan élték túl” – mondta a szóvivő.

Sokan a földrengés kiváltotta fölcsuszamlások miatt összeomlott házak romjai alatt rekedtek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Herát tartomány legalább 12 falujában több mint 600 ház pusztult el vagy részben megrongálódott, és mintegy 4200 embert érintett.

A tálibok vezetőjének, Zabibulla Mudzsahidnek a szóvivője közölte, hogy katonákat és mentőket küldtek az érintett térségekbe. A kórházak készülnek a rengeteg sérült fogadására.

photo_camera Fotó: Mashal/Xinhua via AFP

Az Egészségügyi Világszervezet afganisztáni szervezete 12 mentőautót küldött Zenda Dzsánba a sérültek kórházba szállításához.

Az Amerikai Földtani Megfigyelő Intézet (USGS) szerint az első földrengést hét utórengés követte. A 4,6-tól 6,3-ig terjedő földmozgások epicentruma Herát várostól 40 kilométerre északnyugatra, Zinda Dzsan körzetben, a fészke pedig 10 kilométer mélyen volt – jelentette az USGS.

A telefonszolgáltatás megszakadt, így nehéz pontos adatokhoz jutni az érintett területekről. A közösségi médiában közzétett felvételeken több száz embert lehetett látni, akik Herát város utcáira menekültek a házukból és a hivatalokból.

photo_camera Fotó: Mashal/Xinhua via AFP

Afganisztán keleti részében 2022 júniusában erőteljes földrengés pusztított, porig rombolva a kőből vagy vályogból épült házakat. Az elmúlt húsz év legsúlyosabb földmozgásában legalább ezer ember halt meg, és további 1500 megsérült.

Afganisztánban gyakoriak a földrengések, elsősorban a Hindukus hegységben, ami az eurázsiai és indiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik. (Guardian, MTI)