A török légierő újabb támadásokat intézett kurd támaszpontok ellen

háború
2023 október 09., 16:20

Hajnalban a török légierő az északkelet-szíriai Haszeke tartományban lévő kurd haderő bázisaira mért légicsapásokat: 29 katona meghalt, további 28 pedig megsebesült – közölték a kurd félautonóm terület hatóságai.

Az akció egyik célpontja a kurd kábítószerellenes egységek al-malikijai képzési központja volt. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet úgy tudja, a halálos áldozatok száma 30, a sebesülteké pedig 37 fő.

A sebesültek nagy számára való tekintettel a régió közeli kórházai és mecsetjei arra kérték a környék lakosságát, hogy véradással segítsék a rászorulók megmentését.

Törökország csütörtökön indított megtorló akciókat a régió ellen amiatt, hogy egy öngyilkos merénylő október 1-én felrobbantotta magát a török belügyminisztérium épülete előtt Ankarában, a társát pedig agyonlőtték. A robbantás utáni lövöldözésben két rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A támadás elkövetőjeként a Törökország és az EU által is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) jelentkezett.

Kurd katonanő Szíriában 2013. augusztus 29-én.
photo_camera Kurd katonanő Szíriában 2013. augusztus 29-én. Fotó: BENJAMIN HILLER/NurPhoto via AFP

Az ankarai merénylet elkövetői a török álláspont szerint Szíriából érkeztek Törökországba, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres csoport azonban tagadta ezt.

Bár a török légicsapások intenzitása a hét végén csökkent, a kurd hatóságok közlése szerint csütörtök óta legalább 15 ember vesztette életét a támadások miatt, miközben a helyi polgári infrastruktúra és a kurd fegyveres erők főhadiszállása is komoly károkat szenvedett el. (MTI)