Megvan, pontosan hol szivárog a leállított szlovéniai atomerőmű

baleset
2023 október 09., 18:35

Megtalálták a szivárgás pontos forrását a múlt héten leállított szlovéniai krskói atomerőműben, a hiba elhárítása több hetet is igénybe vehet – közölte a nukleáris létesítmény üzemeltetője.

A Krskói Atomerőműben (NEK) a hétvégi úgynevezett hideg leállás lehetővé tette a szakemberek számára a primer kör csatlakozórendszerén található szivárgás pontos helyének meghatározását. A helyreállítási munkák több hetet vehetnek igénybe, ezért az erőmű üzembe helyezésének pontos időpontját még korai meghatározni – írták.

A NEK folyamatosan kapcsolatban áll a hazai és nemzetközi intézményekkel annak érdekében, hogy az erőmű mielőbb visszakapcsolható legyen a hálózatra. Azt írták, a nukleáris biztonság teljes a szivárgás észlelése óta.

A krskói atomerőmű augusztus 5-én.
photo_camera A krskói atomerőmű augusztus 5-én. Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A NEK-ben csütörtökön észlelték a védőépületen belüli primer körben a műszaki leírásban meghatározott határérték alatti kibocsátást.

Ugyanaznap elkezdődött az atomerőmű teljesítményének irányított és fokozatos csökkentése, majd az ún. meleg üzemmódba helyezése. Az ellenőrzés után megállapították, hogy a pontos helyszín biztonságos meghatározásához szükséges lenne az erőmű hideg leállása. A hideg leállás azt jelenti, hogy amellett, hogy az erőmű nem termel áramot, jelentősen csökken a primer kör hőmérséklete és nyomása, ami biztonságos feltételeket teremt a munkavállalók számára.

A Westinghouse amerikai vállalat közreműködésével épült egyreaktoros, nyomottvizes atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 km-re található, és még a jugoszláv korszakban, 1983-ban helyezték üzembe.

Az erőmű tulajdonosai 50-50 százalékban a szlovén Gen Energija és a horvát Hrvatska Elektroprivreda (HEP). Az erőmű évente 6000 gigawattóra (GWh) áramot termel, a szlovén villamosáram-igény kb. negyedét, a horváténak pedig ötödét fedezi. A NEK működését eredetileg 40 évre tervezték, de idén tavasszal környezetvédelmi engedélyt kapott arra, hogy élettartamát további 20 évvel, 2043-ig meghosszabbíthassák.

Horvátország már korábban jelezte, ha Szlovénia azt az utat választja, hogy kiépít egy új blokkot, Zágráb tartja magát a kezdeti megállapodáshoz, és 50 százalékban vállalja a költségeket. (MTI)