A koalíciós pártok vezetői egységkormány alakításával bízták meg Netanjahut

háború
2023 október 10., 12:04

Az izraeli kormánykoalícióban részt vevő jobboldali és ultraortodox pártok vezetői nemzeti vészhelyzeti egységkormány megalakításával bízták meg Benjámin Netanjahu miniszterelnököt a tárgyalásukon.

A koalíció pártjainak vezetői egyhangúlag beleegyeztek a vészhelyzeti nemzeti egységkormány felállításába, és megbízták Netanjahut a nagykoalíció létrehozásával. De a jobboldali Zsidó Erő nevű pártot vezető Itamar Ben-Gvir nemzetvédelmi miniszter tiltakozott az ellen, hogy az új pártok belépésével átalakítsák a biztonságpolitikai kabinetet.

Netanjahu 2019. április 10-én.
photo_camera Netanjahu 2019. április 10-én. Illusztráció: Thomas Coex/AFP

Korábban a – közvélemény-kutatások szerint már hónapok óta az ország legnépszerűbb pártjának számító – Beni Ganc vezette centrista Nemzeti Tábor nevű párt bejelentette, hogy csatlakozna: nem kértek miniszteri tárcákat, de a katonai lépésekbe történő érdemi beleszólás érdekében új biztonságpolitikai kabinet felállítását sürgették részvételükkel.

Gideon Szaár, a Nemzeti Tábor egyik vezetője a katonai rádiónak reggel azt mondta, a vészhelyzeti kormány felállítása Netanjahutól függ. „Az első naptól fogva hangsúlyoztuk háborús készenlétünket, nem szabtunk feltételeket, és nem kértünk semmit, csak hogy lehetőségünk legyen befolyásolni a háborús döntéshozatali folyamatokat, és ehhez ragaszkodunk. Ha nincs rá készség, akkor nem fog megtörténni, és ebben az esetben kívülről adunk garanciákat a kormánynak” – mondta Szaár.

A másik centrista párt, a Van Jövő (Jes Atíd) frakciójának egyik vezetője hétfőn közölte, hogy csak akkor lépnek be a háborús koalícióba, ha Netanjahu átmenetileg elveszi Ben-Gvirtől a nemzetbiztonsági, Becalel Szmotricstól pedig a védelmi tárcát. Korábban azt is követelték, hogy Ben-Gvir és Szmotrics ne lehessenek a kormány tagjai, de ettől a feltételtől elálltak.

Avigdor Liberman, a jobboldali, ellenzéki Izrael a Hazánk párt elnöke hétfőn közölte, hogy csak akkor lépnek be az egységkormányba, ha a miniszterelnök a kamerák elé állva egyértelműen kijelenti, hogy a célja a Hamász felszámolása, a vezetőinek kiiktatása, és véget vet a velük kötött megállapodások korszakának. „Enélkül nincs értelme csatlakozni, nem szolgálunk fügefalevélként” – mondta. (MTI)