Csalás: távol-keleti álprofilok szavazataival nyerte meg az Év Kilátója címet a zselici Kardosfai-kilátó

bűnügy
2023 október 10., 09:25

Példátlan eset történt az Év Kilátója cím online szavazásán: kiderült, hogy a zselici Kardosfai-kilátó nem véletlenül tudott meglepetésszerű előzést bemutatni az utolsó napon. Mint kiderült, valaki - a szervező Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ szerint “egy lelkes lokálpatrióta” - megbuherálta a szavazást, méghozzá 300 “zömében távol-keleti álprofilról” érkezett vokssal.

Ő volt a meglepetéselőző:

Ezeket a csaló szavazatokat utóbbi megsemmisítették, így az ország egyik legegyedibb kilátója győzött. Íme a bajnok:

A mogyoródi ugyanis nem a szokásos vázszerkezetre épülő fém- vagy fatorony, hanem egy Makovecz Imre által tervezett szárnyas zsindelytetejű, kőből és fából szerkesztett fantáziaépítmény, amelynek a földszintjén kápolna is található. Érdemes kipróbálni, mert az országban nem sok olyan kilátópont van, ahonnan egy eleve igen szép dombság - a Gödöllői - mellett jó időjárás esetén négy hegység is megtekinthető, úgyis mint Budai, Pilis, Börzsöny és Mátra. Sőt ha a Visegrádi hegységet nem a Pilis részének tekintjük, akkor öt.

Az idei győztes kilátó 1997-ben épült, de Makovecz mester több más művéhez hasonlóan a gyakorlatban nem bizonyult jól működő épületnek, vagyis igen hamar szétesett, de nemrég felújították és tavaly óta újra látogatható.

A csalás ellenére senki se fújjon szegény Kardosfai-kilátóra, a Kaposvártól délre álló torony gyönyörű erdőségekre néz, függetlenül az álprofiloktól.