Távozik a lengyel hadsereg vezetése

külföld
2023 október 10., 09:20

Lemondott Rajmund Andrzejczak tábornok, a lengyel hadsereg vezérkari főnöke és Tomasz Piotrowski tábornok, műveleti parancsnok is, írja a Rzeczpospolita.

A lap információi szerint mindkét parancsnok lemondási kérelme hétfőn jutott el az elnöki hivatalba. A távozások tényét több forrás is megerősítette a Rzeczpospolitának, de hivatalos kommentár nem érkezett.

Az okokról találgatva azt írják, komoly nézeteltérés támadt Piotrowski tábornok és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter között az elmúlt évben. Blaszczak a műveleti parancsnokot hibáztatta, amiért szerinte nem tájékoztatta őt megfelelően akkor, amikor 2022. december 16-án egy orosz rakéta repült be a lengyel légtérbe. Ez nem az az eset, amikor becsapódott és halálos áldozatot is szedett egy Ukrajna felől érkező rakéta. A vitát okozó eset főszereplője egy orosz H-55 robotrepülő, amit érzékelt a lengyel légvédelem, majd nyomát vesztette, később pedig áprilisban megtalálták a roncsait az ország közepén.

Rajmund Andrzejczak vezérkari főnök.
photo_camera Rajmund Andrzejczak vezérkari főnök. Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

2023 májusában Blaszczak el szerette volna érni Piotrowski távozását, de akkor Andrzej Duda elnök ezt megakadályozta. Azóta sem csillapodott azonban a feszültség a miniszter és a lengyel hadsereget operatívan irányító tábornok között. A miniszter ezután több esetben kihagyta a vezérkart bizonyos feladatok esetében és ő maga kommunikált az egységekkel.

Az sem volt mellékes – írja a Rzeczpospolita –, hogy a miniszter a PiS választási kampányában a hadsereget használta fel. Lengyelországban a hétvégén lesznek a választások, hamarosan megjelenik a videónk, amelyet Varsóban vettünk fel és amelyben bemutatjuk, mik a tétjei a voksolásnak.